Mainos

Finnair kokeilee biotunnisteita

Sormenjälkitunnistuksen käyttö turvallisuudessa ja kulunvalvonnassa yleistyy. Suomessa yksi tämän hetken mittavimpia kokeiluja on käynnissä Finnairilla.

Finnair on ottanut sormenjälkitunnistuksen käyttöön henkilökunnan kulunvalvonnassa. Syksyn aikana järjestelmä laajenee toimistotiloista lentävän henkilökunnan käyttöön sekä Finnairin tiloissa että lentoasemalla.

Tavoitteena on, että parin vuoden sisällä myös yhtiön lentomatkustajat pääsevät koneeseen esimerkiksi sormenjäljellä.

Osalle Finnairin työntekijöistä toimiston ovi on parin kuukauden ajan auennut kulkukortin sijaan sormenjäljellä. Finnair kokeilee biotunnisteita, eli henkilöiden tunnistamista esimerkiksi sormenjäljen, silmän iiriksen tai kasvojen muodon perusteella. Kokeilu on osa EU-vetoista, laajaa Biosec-hanketta.

- Tällä pyritään selvittämään, tuoko biometria turvallisuuteen mitään lisäarvoa. Toinen asia on sitten asiakaspalvelunäkökulma eli se, tuottaako tämälentomatkustajillemme mitään lisäarvoa, sanoo Finnairin turvapäällikkö Kaarlo Karvonen.

Karvosen mukaan tämä lisäarvo on muun muassa helppokäyttöisyyttä ja luotettavuutta. Laitteiden ohjelmistoja kehittävän asiantuntijan mukaan näiden välillä käydään jatkuvaa tasapainoilua.

- Jos tingitään käytettävyydestä niin luotettavuus saadaan erittäin hyväksi. Käytännössä se on niin, että jos halutaan hyvä käytettävyys, joudutaan tinkimään luotettavuudesta. Kaupallisista laitteista useimpia voidaan huijata. Systeemi on vähän samankaltainen kuin nämä dopingasiat eli kilpajuoksua valvonnan ja huijausmenetelmien kesken, kuvaa tutkimusprofessori Heikki Ailisto oululaisesta VTT Elektroniikasta.

Finnairin tavoite on laajentaa biotunnistaminen ensin lentohenkilökuntaan ja sitten matkustajiin. Suunnitelmissa on, että muutaman vuoden päästä myös yhtiön matkustajat voivat halutessaan todistaa henkilöllisyytensä lähtöselvityksessä ja lähtöportilla esimerkiksi sormenjäljellä.

- Ensimmäisenä ryhmänä tulevat Finnairin kanta-asiakkaat, turvapäällikkö Karvonen linjaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.