Finnair: Kellojen siirtelystä luopumiselle varattava riittävä siirtymäaika

Lentoyhtiö Finnair pitää tärkeänä, että kellojen siirtelystä luopuminen tapahtuu harmonisoidusti ja sille varataan riittävä siirtymäaika. EU-komissio ehdottaa, että kellonajan siirrosta luovuttaisiin EU:ssa yhtenäisesti jo ensi vuonna.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoja kellonajan siirrosta kansalaisten lisäksi myös yhteiskunnan eri toimijoilta.

Finnair toivoo suunniteltua pidempää siirtymäaikaa varsinkin tilanteessa, jossa osa EU-maista päättyisi pysyvästi kesä- ja osa talviaikaan.

Lentoyhtiön mukaan eurooppalaisen lentoliikenteen sujuvuus perustuu lentoyhtiöiden ja lentoasemien välisiin sopimuksiin niin sanotuista sloteista, eli päivistä ja ajoista, jolloin lentoyhtiö voi kullekin lentoasemalle operoida.

– Jos kelloja siirretään EU-maissa eri suuntiin, tämä kuvio vaikeutuu merkittävästi, sillä kentillä ei välttämättä ole uusia slotteja tarjolla yhtiöiden toivomiin aikoihin, yhtiö toteaa kannanotossaan.

Finnairin mukaan joka tapauksessa aikataulujen sovittaminen muuttuneisiin aikoihin koko verkostossa on iso työ.

Kansainvälisen ilmakuljetusliitto varoittaa kaaoksesta

Kansainvälinen ilmailuteollisuus, ilmakuljetusliitto IATA:n johdolla vaatii vähintään 18 kuukauden valmisteluaikaa matkustaja- ja rahtiliikenteen häiriöiden välttämiseksi.

Tämä tarkoittaa, että kellojen siirrosta luopuminen voisi heidän ehdotuksensa mukaisesti toteutua aikaisintaan vuoden 2021 keväällä.

IATA:n mukaan olemassa oleviin aikatauluihin tehtävät muutokset vaikuttaisivat lentoliikennealan kykyyn vastata kuluttajien ja yritysten tarpeisiin etenkin vilkkaimmilla ja ruuhkaisimmalla lentoasemilla.

Ilmailuteollisuus kannattaa nykyisen tilanteen säilyttämistä.

Mikäli ehdotus aikamuutosten lopettamisesta lopulta hyväksytään, pitää ilmailuteollisuus tärkeänä, että muutos on yhtäaikainen kaikissa 28 EU:n jäsenvaltiossa ja siihen varataan riittävä aika.

– Ilman ajankohdan täydellistä yhtenäisyyttä ilmailuteollisuus jää kaaokseen, IATA toteaa lausunnossaan.

Tällä hetkellä EU:ssa on kolme aikavyöhykettä: Länsi-Euroopan aika , Keski-Euroopan aika ja Itä-Euroopan aika, johon myös Suomi kuuluu.

Lue myös:

    Uusimmat