Finnair kasvoi kaikilla osa-alueillaan – vielä matkaa kansainvälisiin lukuihin

Finnairin tulos kasvussa 1:55

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo kiitteli vuolaasti kaikkia finnairilaisia esitellessään torstaina yhtiön osavuositulosta. Huhti-kesäkuun tulos oli hänen mukaansa kaikkien aikojen paras toisen vuosineljänneksen tulos.

– Olen erittäin iloinen, että tulos on kehittynyt niin suotuisalla tavalla, Vauramo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Finnairin liikevaihto kasvoi 11 prosenttia 633 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liiketulos loikkasi 3 miljoonasta 38 miljoonaan euroon. Parannusta tuli niin lentolippujen myynnistä, lisämyynnistä lentojen aikana, rahdista kuin matkatoimisto Aurinkomatkoilta.

– Kasvu on tullut kaikilta osa-alueilta, Vauramo kertoo.

– Olemme pärjänneet hyvin lentoyhtiöiden välisessä kilpailussa.

Liikevaihdon kehitys oli huhti-kesäkuussa vahvaa Euroopan ja Aasian reiteillä. Sen sijaan Pohjois-Amerikan ja kotimaan reiteillä kasvu oli vähäistä.

Vaikka Finnairin tulos koheni roimasti, erinomaiseksi sitä ei voi kuvata. Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 5,9, mitä voi pitää enintään tyydyttävänä parantuneeseen suhdannetilanteeseen nähden. Finnairin tavoite on 6 prosenttia suhdannesyklin yli.

Vauramo myöntääkin, että matkaa on vielä Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n keskiarvoon.

Huomattava on myös, että vuoden takaisia vertailulukuja heikensivät terrori-iskut Euroopassa. Vauramo huomauttaa, että kasvua on nyt tullut, vaikka terrori-iskut ovat jatkuneet.

Kapasiteettia lisää

Finnairin kasvua tukevat uudet laajarunkoiset Airbus A350 -koneet, joita on yhtiön laivastossa nyt kymmenen. Niillä lennetään kaukokohteiden lisäksi joitakin vuoroja muun muassa Lontooseen.

Myös Euroopan reiteille tarkoitettujen kapearunkoisten koneiden kapasiteettia on nostettu, kun yhtiö on hankkinut käyttöönsä uusia aiempaa suurempia Airbus A321 -koneita.

Kapasiteetin kasvuksi arvioidaan tänä vuonna 8-10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kasvu painottuu voimakkaasti vuoden jälkipuoliskoon.

Kysyntänäkymiin päämarkkina-alueilla liittyy yhtiön mukaan edelleen epävarmuutta.

Aasia ja Eurooppa tuovat kasvua

Liikevaihto 4–6/2017 vs. 4–6/2016
– Aasia: 256 milj. euroa (+20,6 %) 
– Eurooppa: 288 milj. euroa (+14,8 %)
– Pohjois-Amerikka: 34 milj. euroa (+4,3 %)
– Kotimaa: 42 milj. euroa (+1,4 %)


Kapasiteetti
– Aasia +6,1 %
– Eurooppa +10,5 %
– Pohjois-Amerikka –3,7 %
– Kotimaa +0,6 %


Matkustajakäyttöaste
– Aasia +9,8 %
– Eurooppa +2,9 %
– Pohjois-Amerikka +6,4 %
– Kotimaa –0,9 %

Lue myös:

    Uusimmat