Finnair kamppailee Aasian liikematkaajista koko Persianlahden kanssa

Yhä useampi liikematka lennetään Euroopan ja Aasian välillä.

Vaikeuksista toiseen rämpivä Finnair on vahvasti mukana kilvassa, mutta voiko se todella nousta vajaassa kymmenessä vuodessa yhdeksi Euroopan ja Aasian väliseksi ykköskuljettajista, kuten yhtiö on tavoitteekseen ilmoittanut?

Matkatoimistojätti Carlson Wagonlit Travelsin johtaja Andrew Waller arvioi, että Finnair ja sen tukikohta Helsinki-Vantaan lentokenttä on ankarassa kilpailussa Persianlahden lentoyhtiöiden ja kenttien kanssa, ainakin mitä tulee liikematkustajiin.

– Sanoisin, että Helsinki porttina Aasiaan ei tule olemaan nykyistä merkittävämpi, mutta toisaalta sen merkitys ei nykyisestä pienene.

Persianlahden alueella toimivat lentoyhtiöt, kuten Emirates, Etihad ja Qatar Airways ovat panostaneet huimasti Aasian yhteyksiinsä.

Monessa suhteessa liikematka Euroopan ytimestä Aasian sujuukin joutuisimmin Persianlahden kautta.

– Reitti voi mennä Helsingistä, mutta yhä suuremmissa määrin liikematkat Euroopasta Aasiaan mennään Persianlahden kautta.

Suomalaisia ja Suomeen tulevia liikematkaajia Finnair toki palvelee parhaiten, mutta Wallerin arviossa koko Euroopan tasolla pääreitti alkaa muodostua Persianlahden läpi.

Liikematkailu toipui finanssikriisistä

Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan toiminnoista CWT-konsernissa vastaava Waller toteaa, että vuoden 2008 synkät kriisiajat eivät enää näy liikematkustuksen määrissä. Samaa todetaan suomalaisesta CWT Kaleva Travelsista, joka on osa konsernia.

Kalevan viime vuoden tulos ei ole vielä tiedossa, mutta ennakkotietojen mukaan liikematkamarkkina kasvoi yli kolme ja puoli prosenttia ja tulos tulee olemaan postiviivinen.

– Liikematkustaminen on talouden nopea indikaattori. Vuosi 2009 oli erittäin vaikea alallemme, mutta siitä on palattu normaaliin, Waller toteaa.

Viime vuosi olikin CWT konsernin ilmoituksen mukaan globaalisti jopa ennätyksellinen.

Nopeat verkkoyhteydet videokonferenssimahdollisuuksineen eivät myöskään ole missään määrin syrjäyttäneet perinteistä liikematkustamista, vaikka näin aina aika ajoin on ennustettu tapahtuvan.

– Lähinnä jotkut hyvin suuret, globaalit yritykset, joilla on omat videoneuvottelutilat yhteyksineen ovat kokeilleet sitä, mutta kyllä suurin osa tekee edelleen bisnestä kasvotusten. Eli jos sinulla on iso kauppa hoidettavana, matkustat itse paikan päälle, Waller summaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat