Finnair hukkaa matkalaukkuja yhä useammin

Yhä useampi matkalaukku katoaa tai jää matkan varrelle Finnairin lennoilla. Eurooppalaisten lentoyhtiöiden vertailussa Finnair hukkasi kuudenneksi eniten laukkuja.

Finnairin matkatavaraliikenteestä vastaavan päällikön Kari Kaijasen mukaan yhtiö kuljetti viime vuonna keskimäärin 8 miljoonaa laukkua, joista 128000 ei päässyt perille samassa kyydissä kuin asiakas. Osa matkatavaroista katosi pysyvästi.

- Viime vuonna katosi kokonaan 412 matkatavaraa. Siihen lasketaan myös makuupussit ja sateenvarjot, jotka on laitettu ruumaan. Kokonaisen matkalaukun häviäminen on erittäin harvinaista.

Kaijasen mukaan tilanne on mennyt parempaan suuntaan viime kuukausien aikana, mutta alkava kesälomasesonki voi kääntää kaiken taas päälaelleen.

Finnairin mukaan syynä ovat kasvaneet matkustajamäärät ja ahtaaksi käyneet lentokentät. Kadonneista matkatavaroista aiheutuu vuosittain yhtiölle miljoonakustannukset.

Kadonneet matkalaukut aiheuttavat päänvaivaa Finnairille. Yhtiön matkustajat ovat viime vuosina kokeneet yhä useammin karvaan pettymyksen, kun matkalaukku ei ole saapunut ajoissa perille.

Kasvava lentoliikenne ongelma

Eurooppalaisten lentoyhtiöiden järjestön AEA:n vertailussa Finnairin kyky toimittaa matkatavarat ajoissa perille on ropissut pohjalukemiin viimeisten kolmen vuoden aikana. Vertailussa Finnair hukkasi kuudenneksi eniten laukkuja Euroopan 28:sta yhtiöstä.

Syitä huonoon sijoitukseen löytyy useita. Kaijasen mukaan muun muassa matkustajaliikenteen kasvu, ahtaaksi käyneet lentokentät ja kansainvälinen nesterajoitus ovat kasvattaneet laukkujen määrää. Myös yhtiön oma toimintamuoto on muuttunut vuosien varrella.

- Finnair on nykyisin verkostoyhtiö, joka kuljettaa ihmisiä ympäri maailmaa Helsingin kautta. Ennen Finnair vei suomalaisia Eurooppaan ja toi illaksi kotiin, Kaijanen sanoo.

Matkatavaroiden kanssa eniten ongelmia ilmenee suurimmilla lentoasemilla, joissa matkustajat vaihtavat konetta lyhyellä ajalla. Usein matkustaja ehtii vaihtaa konetta, mutta laukkuja ei pystytä käsittelemään samassa ajassa.

Laukkunsa kadottanutta lohduttanee tieto, että Finnair pyrkii toimittamaan toiselle kentälle jääneen laukun takaisin omistajalle alle vuorokaudessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat