Mainos

Finnair Cateringia epäillään törkeästä veropetoksesta

Tullin erikoisryhmä selvittää parhaillaan, onko Finnair Cateringissa syyllistetty törkeään veropetokseen verovapaassa myynnissä. Viime heinäkuusta asti toiminut tutkijaryhmä on havainnut huomattavan suuren hävikin verovapaissa tuotteissa. Tutkintaa vaikeuttaa epäselvä ja osin puutteellinen kirjanpito.

Alustavien selvitysten mukaan hävikki on ollut tänä vuonna satoja tuhansia markkoja kuukaudessa. Tulli selvittää nyt, ovatko varastokirjanpidon mukaan kaikki tavarat menneet lainmukaisesti verottomaan myyntiin vai onko osa hävinnyt. Tullin kannan mukaan hävikki on verollista, jos se johtuu työntekijöiden kulutuksesta tai varkauksista. Verotonta se on, jos hävikin aiheuttaa tulipalo, pilaantuminen tai haihtuminen. Tällöinkin hävikin syyt on pystyttävä dokumentoimaan luotettavasti.

Finnair kiistää mitään rikosta tapahtuneen. Finnairin kannan mukaan verovapaisiin tuotteisiin kohdistuva hävikki on verovapaata silloin, kun tuotteet on toimitettu lainmukaisesti verottomaan käyttöön. Tällöin hävikkiä ei tarvitse ilmoittaa valmisteveroilmoituksessa verotettavaksi.

Johto ei kommentoi

Finnairin tiedotuspäällikkö Usko Määttä toteaa, että kyseessä on Finnairin ja tullin eriävät käsitykset EU-säännösten mukaisen valmisteverolain tulkinnasta verollisen ja verottoman hävikin suhteen. Finnair Cateringin johto ei halua kommentoida tapausta.

Tutkintaa tullihallituksessa johtavan ylitarkastaja Esa Annalan mukaan Finnair Cateringissa ei ole noudatettu edes lain vähimmäisedellytyksiä kirjanpidossa. Vuoden 1995 varastokirjanpito on hävitetty, vaikka se pitäisi säilyttää neljä vuotta. Lisäksi yhtiössä on jätetty tekemättä alkuvuoden valmisteveroilmoitukset, lentokoneissa tarjoilluista tuotteista ei ole pidetty yksilöityä kirjaa ja puolet lennoista ei ole tehnyt lainkaan kirjanpitoa myymistään tuotteista. Tullin erikoisryhmä selvittää nyt lento lennolta, kuinka paljon tavaraa on hävinnyt ja missä vaiheessa.

EU heikensi tullin valvontaa

Suomen tulliviranomaisten mahdollisuudet valvoa varastovajeiden valmisteverojen maksua heikkenivät vuoden 1995 alusta. EU-säännösten mukaan Finnair Cateringin ei enää tarvitse vahvistaa saapuneiden tavaroiden määrää tullissa, vaan sillä on valtuutettuna varastonpitäjänä oikeus ottaa tavara itse vastaan ja vastata sen käytöstä. Tulliviranomaiset voivat valvoa toimintaa jälkikäteen tekemällä yritystarkastuksen, jossa selvitetään maksettujen verojen ja tavaran suhde.

Finnair Catering ei ole ilmoittanut alkoholista yhtään hävikkiä vuoden 1995 alusta, vaikka sitä ennen verotettavaa hävikkiä oli todettu lähes kuukausittain. Aiemmin Finnair Cateringilta laskutettiin selvittämättömistä hävikeistä veroa vuodessa noin 500000 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.