Mainos

Finlandia-voittajat joulun kirjahittejä

Itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuosi näkyy myös joulun kirjatarjonnassa. Lastenkirjatarjontaa hallitsee Mauri Kunnas. Kirjojen lisäksi myyvät lautapelit.

Suurten kustantajien tuotannon lisäksi juhlavuosi on innoittanut tekemään myös alueellista ja paikallista ko. aihealuetta koskevaa kirjallisuutta.

Finlandia-palkinnot ovat kirjakauppiaiden mukaan entisestään vauhdittaneet koko kirjamyyntiä – myös äänikirjojen - tänäkin vuonna. Useimmat ehdokaskirjat kasvattavat myyntiään ainakin jonkin verran, mutta vasta voitto takaa suuret painosmäärät. Moni ostaa voittajakirjan joululahjaksi riippumatta siitä, mikä kirja on kyseessä.

Menestys Finlandia-kisassa ei aina tee kirjailijasta kestohittiä, mutta kirjakauppiaat uskovat tämän vuoden Finlandia Junior -kisan voittajien Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu –kirjojen nousevan tukevasti klassikkosarjaan Mauri Kunnaksen ja Nopolan sisarusten teosten rinnalle. Kirjakauppojen marraskuun Mitä Suomi lukee –listalla Tatun ja Patun Suomi oli vielä kakkosena, mutta joulukuun ykköstila on vankka tavoite.

Finlandia-voittaja Hannu Väisäsen Toiset kengät on laajaa lukijakuntaa kiinnostava kirja ja sen myynti on lähtenyt kovaan kasvuun. Romaanin joulumyynti voi jopa kymmenkertaistua voiton ansiosta, uskovat kauppiaat. Muista Finlandia-ehdokkaista Juha Itkosen Kohti on myynyt hyvin, ja kiinnostusta ovat herättäneet ainakin myös Sirpa Kähkösen Lakanasiivet ja Laura Lindstedtin Sakset. Mitä Suomi lukee –listan kotimaista kärkeä hallitsivat marraskuussa kuitenkin tutut suosikit Finlandia-kisan ulkopuolelta: Ilkka Remes, Arto Paasilinna ja Laila Hirvisaari.

Käännöskirjojen tämän syksyn bestsellereitä ovat olleet Liza Marklundin Elinkautinen ja Paulo Coelhon Portobellon noita. Tietokirjoista Kyllikki Forssellin ja Raila Kinnusen Suurella näyttämöllä ja Sauli Niinistön Hiljaisten historia kilpailevat suosiosta Mitä missä milloin 2008 -kirjan kanssa.

Kirjojen joulumyynti jatkuu vilkkaana aattoon saakka, joten vasta tammikuussa selviää, mitkä olivat tämän joulun todelliset hittikirjat.

Kirjojen lisäksi kirjakaupoista ostetaan lahjaksi paljon erilaisia lautapelejä, joiden suosio ei ole vuosien myötä laantunut.

Paikallisuus näkyy monen kirjakaupan myyntivalikoimissa, esim. Heli Laaksosen Kiakaus-kalenteri ja veteraanimuistelot.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja