Mainos

Finlandia-talon remontti vihdoin vauhtiin

Finlandia-talon julkisivun päällystämisestä on päästy sopimukseen. Helsingin kaupungin rakennusvirasto allekirjoitti tänään urakkasopimuksen työyhteenliittymä A.W. Liljeberg Oy-NCC Puolimatka Oy:n kanssa. Urakan valmistelutyöt alkavat jo parin viikon kuluttua. Johtaja Olavi Tikka HKR-Rakennuttajasta uskoo, että Finlandia-talo on täysin valmis ensi toukokuun 15. päivä tai jopa aiemmin.

Finlandia-talo saa kylkiinsä jälleen vaaleaa marmoria, jonka louhinta alkaa lähipäivinä Carrarassa Italiassa. Julkisivun suurimmat ja näkyvimmät pinnat verhoillaan neljä senttiä paksulla marmorilla ja muut pinnat kolmen sentin vahvuisella marmorilla. Aiempaa paksummalla marmorilla yritetään hidastaa marmorin rapautumista ja käyristymistä. A.W. Liljeberg Oy:n toimitusjohtajan Eero Pekurin mukaan marmori kestää kansainvälisten kokemusten mukaan 5-20 vuotta.

A.W. Liljeberg päällystää Finlandia-taloa nyt toista kertaa. Pekurin mukaan yrityksellä on 30-40 vuoden kokemus marmorin käytöstä.
-Ehdotimme marmorin tilalle marmori-alumiini-kennorakennetta, joka olisi ollut kestävämpi, mutta ymmärrän päättäjiä, jotka halusivat talon pintaan alkuperäisen marmorin, Pekuri sanoo.

Urakkahinta on noin 23 miljoonaa markkaa. Pekurin mukaan marmori maksaa tästä summasta alle puolet. Koko Finlandia-talon saneerauskustannukset ovat 110 miljoonaa markkaa.

Urakkasotkun hinta ei vielä tiedossa

Tikka sanoo, että kokonaiskustannukset pysyvät Helsingin kaupunginvaltuuston vuosikymmenen alussa antamissa puitteissa, vaikka kustannukset ovat hieman nousseet viivästysten ja urakkatarjousten hintojen nousun takia.

Edellisen julkisivu-urakan ja rakentajan konkurssin hintaa ei voi vielä Tikan mukaan arvioida, koska selvittely on alkuvaiheessa. Varsinaista vikaa Finlandia-talossa on julkisivun lisäksi myös akustiikassa, muu työ on Tikan mukaan tavallista rakennusten vaatimaa korjaustyötä. Nyt on päätetty uusia myös Finlandia-talon vesikaton eristeet ja terassit, koska talo kärsii niiden aiheuttamista vesivuodoista.

Finlandia-talon saneerausurakan piti olla alkuperäisen aikataulun mukaan valmis jo ennen vuotta 1994. Viimeaikaiset julkisivun uusimisongelmat viivästyttävät töiden valmistumista lähes vuoden.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.