Mainos

Finlandia-palkintoehdokkaat nimetty

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailevat ehdokkaat on julkistettu. Palkintoa tavoittelee kuusi kirjailijaa, joista yhdelle luovutetaan 26 000 euron kirjallisuuspalkinto joulukuun alussa.

Finlandia-palkinnon saajiksi ovat ehdolla kirjailijat Pirjo Hassinen, Kari Hotakainen, Anu Kaipainen, Reko Lundan, Harri Tapper ja Kjell Westö.

Pirjo Hassinen on ehdokkaana Otavan kustantamalla romaanilla Jouluvaimo, joka on jännittävä ja jännitteinen romaani tyttären ja äidin erikoislaatuisesta suhteesta. Tapahtumat tiivistyvät muutamaan intensiiviseen päivään, joiden aikana menneisyydestä nousevat esiin kätkettyinä olleet kuolema ja seksuaalisuus sekä tiukan uskonnollisen yhteisön aikaansaamat traumat. Hassinen on taidokas tunnelmien luoja ja ihmismielen pimeän puolen armoton erittelijä.

Toisena ehdokkaana on Kari Hotakainen ja Juoksuhaudantie (WSOY). Hotakainen osui kultasuoneen löytäessään romaaninsa aiheeksi suomalaisen asumisen. Asuminen on samalla kertaa arkinen ja äärimmäisen latautunut aihe koti on elintason mittari, minuuden kuva ja elämäntaistelun näyttämö. Oman rintamamiestalonsa eteen puurtava Matti Virtanen on riemastuttava ja surullinen hahmo, joka kulkee Don Quijoten ja Nummisuutarin Eskon jalanjäljissä.

Anu Kaipaisen romaani Granaattiomena (WSOY) on puolestaan kouraiseva romaani, jonka sivuilla sykkii tuska. Romaanin kuvaama kipu on sekä fyysistä, henkistä että myyttistä. Äiti potee kivuliaita jalkojaan, tuntee tuskaa heiveröisen poikansa tähden ja yhtyy samalla kaikkien aikojen kaikkien äitien murheeseen. Kaipainen on kuin Lemminkäisen äiti, joka kerää menneiden tapahtumien, ajatusten ja ihanteiden kappaleita muistojensa virrasta.

Juuri eilen Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saanut Reko Lundán on ehdolla nyt Finlandian saajaksi samalla palkitulla kirjallaan Ilman suuria suruja (WSOY). Romaani vie lukijan ahdistavan arkielämän äärelle, mutta ahdistuksen sijasta tästä perheromaanista jää päällimmäiseksi tunteeksi lämpö. Kirjailija kuvaa henkilöitään lähietäisyydeltä ja heidän heikkouksiaan ymmärtäen, niin miesten kuin naistenkin maailmaan eläytyen. Dramaatikkona tunnettu Lundán hallitsee myös romaanimuodon, näkökulmien vaihdokset ja kerronnan rytmin muutokset.

Harri Tapper särkee suomalaisen historiallisen romaanin perinteen iloisesti ja lukijalle silmää iskien. Pitkäsuisten suku (Atena) on leikkisä ja yllättävä, nopeista kohtauksista ja terävistä leikkauksista koostuva rapsodia, jossa menneisyys näyttäytyy kaikessa absurdiudessaan. Viisas ja oivaltava, monen sukupolven yli kantava inhimillinen komedia on kirjoitettu herkullisella, omintakeisen rytmikkäällä kielellä.

Kuudes palkintoehdokas on Kjell Westö romaanillaan Lang (Söderström & Co/Otava). Lang on hypnoottinen lukukokemus ja erinomainen kuvaus uuden vuosituhannen mediamaailman tyhjyydestä. Romaanin armoton maailma ei tarjoa kompromisseja, vaan henkilöt ovat perustelemattomien, sattumanvaraisten sääntöjen armoilla. Oravanpyörästä putoavan tv-tähden tarina on tiivis ja kriittinen ajankuva taustanaan vivahteikas Helsinki.

Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 26 000 euroa ja sen saajasta päättää tänä vuonna professori Lasse Pöysti. Finladia-palkinto jaetaan 4. joulukuuta.

(MTV3)

Katso Terhi Hyvärisen juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 14.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.