Finlandia Junior -palkinto Tatulle ja Patulle

Tämänvuotisen Finlandia Junior -palkinnon ovat saaneet Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Palkinto tuli Otavan kustantamasta lasten tietokirjasta Tatun ja Patun Suomi.

Finlandia Junior -palkinnon voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta Turun kaupungin kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari.

Näätsaaren mielestä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hauska ja oivaltava kuvakirja " Tatun ja Patun Suomi" kestää useita lukemisia ja avaa suomalaista sielunmaisemaa myös muualta tuleville.

- Kirja valloittaa ensi lukemalta. Outolan veljekset Tatu ja Patu seikkailevat halki Suomen luonnon, historian, kielen ja kulttuurin. He tarjoavat löydettäviksi yllättäviä yksityiskohtia, huimia historian kaaria ja vitsikkäitä oivalluksia. Kirjan omaperäinen kuvitus on olennainen osa kokonaisuutta. Vaatii todellista tiivistämistä tarjota kattava Suomi-paketti muutamalla kymmenellä sivulla, Näätsaari perustelee.

Inkeri Näätsaaren mukaan kirja ei silti ole pinnallinen. Tatun ja Patun Suomi leikkii suomalaisilla ikoneilla joulupukista ja juhannuksenvietosta saunaan ja sauvakävelyyn. Samalla se tarjoaa runsaasti faktoja ja opettaa melkein huomaamatta medialukutaitoa. Kirjassa on uutisia, säätiedotuksia, mainoksia, erikoisraportteja, testejä, jopa vaalijärjestelmän esittely - kaikkea sitä mihin törmäämme arkielämässämme.

- Tatun ja Patun Suomi kestää useita lukemisia. Se on hauska ja oivaltava, siinä on löydettävää ja tunnistettavaa isoille ja pienille. Se rakentaa suomalaista identiteettiä 90 vuoden taakse ja kauemmaksi ja avaa suomalaista sielunmaisemaa myös muualta tuleville, Näätsaari sanoo.

- Tatun ja Patun Suomen ohella olen lukenut viime viikkojen aikana viisi muuta loistavaa Finlandia Junior -raadin valitsemaa kirjaa. Olen taipunut Taikuri Into Kiemuran riemastuttavissa riimeissä Jukka Itkosen ja Christel Rönnsin tahtiin, elänyt 1500-lukua Paula Moilasen ja Kirsi Haapamäen luomassa Herttuan hovissa, kurkistellut Paula Norosen avustamana Emilian päiväkirjan sisäiseen maailmaan, hentoillut Maria Vuorion loihtimassa Oravan ja pääskysen liikuttavassa ystävyydessä ja vaikuttunut Torstain unelmista ja vastuunkannosta Hanna-Marjut Marttilan pysäyttävässä Filmi poikki-kirjassa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinto on myönnetty kymmenen vuoden ajan. Tunnustus on 26 000 euroa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja