Mainos

Finlandia Junior-ehdokkaat valittu

Kuusi Finlandia Junior- ehdokasta on valittu.

Finlandia Junior -kilpailuun on valittu sadan kirjan joukosta kuusi teosta. Ne ovat Tomi Kontion Keväällä isä sai siivet, Iiro Kttnerin ja Christel Rönnsin Taljantti, lempeä jättiläinen, Mirja Orvolan ja Salla Savolaisen Elmeri, Jukka Parkkisen Onnenpoika ja pelienkeli, Eija Timosen ja Maileena Kurkisen Eläinten hovissa sekä Maria Vuorion Kultaraha nurkan alla.

Palkintolautakunnan mukaan lasten ja nuortenkirjojen määrä herättää kunnioitusta, eikä laatuakaan tarvitse hävetä.

Ongelmana kuvitus

Raadin mielestä lasten kirjojen kuvitukseen ei kuitenkaan yleensä suhtauduta yhtä kunnianhimoisesti kuin tarinan sanalliseen kerrontaan; kuvitukseen ei ole käytetty aikaa eikä rahaa.

Raadin mielestä myös kiusallisen moni nuorten kirja pyrkii osoittelemaan ajankohtaisuuttaan. Niinpä huumeongelmat nousevat toistuvasti teosten pääaiheeksi, ja ajan henkeen tuntuu sopivan, että henkilöt tavoittelevat puheessaan murretta.

Myös tasokkaita tietokirjoja kaivataan.
-Mukana olleet tietokirjat olisivat usein kaivanneet ammattitaitoisen kustannustoimittajan käsittelyä. Huolimatta näistä huomautuksista kilpailuun osallistuneet teokset yltävät hyvään keskitasoon. Kaikkein terävin kärki on kuitenkin kapea, joten raati on voinut tehdä päätöksensä kivuttomasti, totesi palkintolautakunnan puheenjohtaja, äidinkielenopettaja Tuula Uusi-Hallila puheessaan.

Koulukirjastot kituvat

Uusi-Hallila esitti myös huolensa koulujen kirjastojen tasosta.
-On kansallinen häpeä, että koulujen kirjastot on päästetty alennustilaan. On vastuutonta puhua lukuharrastuksen hiipumisesta niin kauan kuin lapsille ja nuorille ei tarjota luettavaa heidän ehdoillaan.

Kultaraha nurkan alla on ehdokkaana

Koulukirjaston on oltava houkutteleva, sen on uudistuttava, sen on esiteltävä luettavaa tämän ajan keinoin. Ennen muuta sen on tarjottava runsaasti vaihtoehtoja nuorille lukijoille.

-Nykylapset ja -nuoret tarvitsevat entistä kipeämmin satuja, fantasiaa, elämyksiä, samastumiskohteita. Kirjat olisivat tyrmäystippoja levottomuutta, masennusta ja väkivaltaisuutta vastaan. Lapsesta, joka lukee paljon, tuskin tulee koulukiusaaja. Hänestä tuskin tulee syrjäytyjä. Kiitollisia olemme siitä, että tässä maassa kirjoitetaan ja kustannetaan tasokasta lasten ja nuorten kirjallisuutta. Odotamme enää, että kirjat löytäisivät lukijoiden luo, Uusi-Hallila sanoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.