Mainos

Finlandia Junior -ehdokkaat ovat pääosin nuorisokirjoja

Viisi kuudesta Finlandia Junior -palkintoehdokkaasta on tällä kertaa varhaisteineille ja sitä vanhemmille lukijoille suunnattuja.

Finlandia Junior -palkintoehdokkaat on julkistettu tänään. Ehdolla ovat Henrika Anderssonin Emma Gloria och de Levande Varslarna (Söderströms), Anu Holopaisen Molemmin jaloin (Karisto), Seita Parkkolan Viima (WSOY), Timo Parvelan Keinulauta (WSOY), Sirpa Puskalan Kingi (WSOY) sekä Virpi Saarisen Hämäränkoira (Otava).

Viisi kuudesta Finlandia Junior -palkintoehdokkaasta on tällä kertaa varhaisteineille ja sitä vanhemmille lukijoille suunnattuja. Vain Timo Parvelan Keinulauta on selkeästi lastenkirja, ja valintaraadin mukaan se onnistuu "puhumaan keinumisen kautta elämän peruskysymyksistä hyvinkin abstraktilla tavalla". Palkinnon saajaksi on ehdolla myös kirjan kuvittanut Virpi Talvitie.

Yksi viimeisistä Junior-raadeista herätti närää kerrottuaan raakanneensa fantasian ja tieteiskirjallisuuden pois heti kättelyssä. Tänä vuonna mukana on kaksi lajityyppien edustajaa: Anu Holopaisen Molemmin jaloin ja Seita Parkkolan Viima.

Molemmin jaloin -kirjassa "nuortenkirjallisuuden perusteemaa - tunteiden ja sukupuolisuuden puhkeamista - käsitellään poikkeuksellisen raikkaalla tavalla, sillä tulevaisuuteen sijoittuvassa romaanissa androgyyneiksi muutetuista ihmisistä vain harvat suostuvat hormoni- ja viettitoiminnan käynnistämiseen". Raadin mukaan romaani uudistaa naisnäkökulmallaan kiinnostavasti kotimaisen tieteiskirjallisuuden traditiota.

Viima on raadin mielestä omaperäinen, kutkuttavan särmikkäästi karrikoitu fantasiaromaani, jossa on jopa klassikkoainesta. "Jäljet johtavat Roald Dahliin ja vielä kauemmas, Dickensiin." Palkintoehdokkaiksi on teoksen tekijöistä asetettu myös kuvittaja Jani Ikonen ja graafinen suunnittelija Sami Saramäki.

Yksinäisiä lapsia

Henrika Anderssonin, Sirpa Puskalan ja Virpi Saarisen kirjat kertovat yksinäisyyttä enemmän tai vähemmän potevista lapsista tai nuorista.

Andersson on "tehnyt suoranaisen syväsukelluksen kuvatessaan päähenkilönsä Emma Gloria -tytön elämää". Päähenkilön näkökulmasta aikuisten elämä on absurdia, usein itsekästä, typerää ja koomista - siis inhimillistä. Tämän kirjailija tavoittaa raadin mielestä terävänäköisesti, mutta vastaansanomattomalla lämmöllä ja huumorilla. Palkinnonsaajaehdokkaana on myös kirjan ulkoasun suunnitellut Christel Rönns.

Elämän- ja luomisentuskaa kuvaava Puskalan Kingi on raadin mielestä hallitun monipuolinen kokonaisuus. Kirjassa käsitellään hankalia kysymyksiä: suojelevatko vanhemmat lapsiaan vai lapset vanhempiaan?

Saarisen Hämäränkoirassa Tomppa ja hänen äitinsä yrittävät etsiä paikkaansa pienessä kylässä, johon he ovat muuttaneet äidin karjakon työn perässä. Saarisella on raadin mukaan taito kertoa paljon muutamalla sanalla. "Lukijalle jää tilaa hengittää, ja happea tarvitaankin, sillä Tompan tarinan kautta Hämäränkoira käsittelee myös joitakin olennaisia kysymyksiä kulttuuristamme."

Voittajan valitsee Jukka Virtanen

Ehdokkaiden valintaraatiin kuuluivat sanataidekasvattaja Outi-Maria Takkinen puheenjohtajana sekä nuorisokirjallisuuden tutkija Niklas Bengtsson ja lastenkirjataiteen tutkija, kuvataideopettaja Maria Laukka.

26 000 euron suuruinen palkinto jaetaan 30. marraskuuta. Voittajan päättää käsikirjoittaja ja ohjaaja Jukka Virtanen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.