Finlandia Junior -palkinto Kira Poutasen esikoisromaanille

Kira Poutanen on saanut tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinnon esikoisteoksestaan Ihana meri.

150 000 markan palkinto luovutettiin Poutaselle puolilta päivin Helsingissä. Lopullisen valinnan kuuden ehdokkaan joukosta teki tällä kertaa taiteilija M.A. Numminen.

Romaani syntyi omista kokemuksista

Finlandia Junior -palkittu romaani Ihana meri kertoo yhdeksäsluokkalaisesta Juliasta, joka anoreksiaan sairastuttuaan kuihtuu muutamassa kuukaudessa alle kolmekymmenkiloiseksi.

Aihe löytyi kuin itsestään, sillä Kira Poutanen tunsi, että hänellä on aiheesta jotakin sanottavaa. Tänä vuonna 27 vuotta täyttänyt nainen sairasti anoreksian nuorena tyttönä ja pohti sairautta ja luki siitä tuolloin paljon. Romaani kertoo niistä sekä sisäisistä että ulkoisista syistä, jotka johtavat sairastumiseen. Se kuvaa raastavan hienosti, kuinka tavallisen koulutytön mielessä on lopulta vain oma keho ja ruoka. -Anoreksiassa on sama kuvio kuin huumeriippuvuudessa. Lopulta riippuvaisen maailmassa on vain hän itse ja aine jota tarvitsee - tai vihaa -, ei mitään muuta.

Ihana meri on muutakin kuin taitava salakavalan sairauden ja riippuvuuden etenemisen kuvaus. Se kertoo paljosta muustakin. Nuorten tyttöjen maailmasta, heidän ajatuksistaan ja arvoistaan. -Tahti kiihtyy koko ajan esimerkiksi jo lukiossa. On hallittava yhä enemmän asioita. Pitäisi oppia, ettei ihminen itse, toiset ihmiset, mikään elämässä ole täysin hallittavissa.

Kira Poutanen kirjoitti esikoisromaaniaan vuoden verran gradun tekemisen lomassa. Ilmava teksti syntyi ilman suurta hiomista. Kirjoittaminen on aina ollut Poutaselle luonteva tapa ilmaista itseään ja hänen koulussaan Kallion ilmaisutaidon lukiossa luovaa kirjoittamista oli paljon.

Lukion jälkeen Poutanen opiskeli ranskaa Helsingin yliopistossa. Filosofian maisteriksi hän valmistui toissa vuonna. Viimeiset neljä vuotta Poutanen on asunut Pariisissa. Kesällä hän valmistuu näyttelijäksi Ranskan suurimmasta yksityisestä teatterikoulusta.

Hän aikoo etsiä näyttelijäntyötä Ranskasta, mutta kirjoittamista hän ei jätä. Uusi kirja on jo työn alla. Se on Pariisiin sijoittuva rakkausromaani. -Kai se on aikuisille suunnattu. Mutta Ihanan merenkin kirjoitin itselleni, en ajatellut, onko se nuoriso- vai aikuisromaani. Siksipä Otavan kustantama Ihana meri sopii kaikenikäisille. Jopa varttuneelle mieslukijalle, kuten M.A. Numminen palkinnonjakotilaisuudessa sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja