Mainos

Finlandia-ehdokas Sahlberg: Kaikki tuskin pitävät tulkinnoistani

Göteborgissa asuvan Asko Sahlbergin 700-sivuista Herodes-romaania on jo ehditty ylistää Mika Waltarin historiallisten eeposten kaltaiseksi mestariteokseksi. 

Toimittaja Kari Lumikero tapasi Asko Sahlbergin kirjamessuilla Tukholmassa viime viikonloppuna ennen kuin Sahlbergin Finlandia-ehdokkuus oli julkistettu.

Sahlberg on asunut Ruotsissa jo kohta 20 vuotta. Suomesta lähdön jälkeen hän ei lukenut muutamaan vuoteen  suomalaisia lehtiä tai kirjoja. Sahlberg kertoo olleensa kuin luolassa asuva erakko, joka sai kehittää omaa suomen kieltään kaikessa rauhassa.

Ruhtinas Herodeksen elämästä kertova teos valittiin tämän vuoden Finlandia-ehdokkaaksi. Herodesta on kuvailtu muun muassa "sinuhemaiseksi" historialliseksi lukuromaaniksi.

Sahlberg sanoo  ymmärtävänsä Waltari-vertausta.

– Tietenkin olen tyytyväinen rinnastuksesta. Olen myös ajatellut, ettei kai vaan Waltari käänny haudassaan.

– Siinä mielessä se on ihan oikeutettu vertaus, että harva suomalainen kirjailija on tehnyt kristikunnan alkuun sijoittuvaa historiallista lukuromaania. Ajattelen erityisesti Waltarin Ihmiskunnan viholliset -, ja Valtakunnan salaisuus - teoksia.

Sahlberg kertoo olleensa koulupojasta asti kiinnostunut historiasta. Hän otti kirjailijan vapauksia kirjoittaessaan Jeesuksen aikaista historiaa uusiksi.

– Olen pyrkinyt olemaan tarkka siinä, etten muuta sitä mikä meidän tietääksemme on selvää historiallista faktaa, mutta tulkinnanvaraisissa aukkokohdissa tein oman taiteellisen tulkintani. Siitä eivät varmasti kaikki pidä, mutta eikö se [kaunokirjallisen tulkinnan tekeminen] ole kirjailijan tehtävä?

Mika Waltari teki rahaa elokuvakäsikirjoituksilla kuten Kaasua komisario Palmu. Lumikeron kysymys siitä lähteekö Sahlberg tässä asiassa kenties Waltarin jäljille, saa hänet nauramaan.

– Täytyyhän minunkin jostakin rahaa saada. Ehkä minun täytyy kehittää joku komisario Palmun tapainen hahmo, jolla voin elättää itseni ja saada maitoa ja makkaraa, Sahlberg totesi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.