Mainos

Fingrid: Pakkasista jälleen ongelma

Mahdollinen 15 200 megawatin kulutushuippu saavutetaan, jos lämpötila laskee Etelä-Suomessa -20 asteeseen.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että Suomi selviää mahdollisilla huippupakkasillakin ilman sähkökatkoksia, ellei sähkön tuonnissa tai kotimaisessa sähköntuotannossa satu yllätyksiä.

Sähkön tuonnissa voi Fingridin mukaan tulla ongelmia, jos kovia pakkasia on samanaikaisesti Suomessa, Ruotsissa, Pietarin alueella ja Virossa. Suomen sähkönkulutus saattaa nousta ennätystasolle 15 200 megawattiin, mikä vaatii noin 2000 megawatin tuontia naapurimaista.

Mahdollinen 15 200 megawatin kulutushuippu saavutetaan, jos lämpötila laskee Etelä-Suomessa -20 asteeseen. Muualla Suomessa pakkasta pitää olla vähintään 30 astetta.

Oman tuotannon mahdollisista häiriöstä saatiin esimakua viime lauantaina, kun Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikössä oli yllättäen tuotantokatkos. Tuolloin Fingrid joutui antamaan harvinaisen varoituksen kiristyneestä tehotilanteesta. Tilanne ei kuitenkaan johtanut tehopulaan.

- Vielä oltiin aika kaukana siitä, että yksittäisiltä kotitalouksilta olisi katkaistu sähköt pois, rauhoittelee Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Tilanne olisi kuitenkin ollut vakava, jos samaan aikaan olisi ollut pakkasta 20 astetta koko Suomessa.

Jos sähkön jakelua joudutaan rajoittamaan, "vahinkoa" kierrätetään ympäri Suomen. Fingridin valvomossa päätetään tällaisesta alueellisesta sähkön jakelun katkaisemisesta ja kierrätyksestä tapauskohtaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.