Mainos

Finergy: Sähkön hinnannousu ei näy kulutuksessa

Energia-alan keskusliiton mukaan sähkön kulutus on selvässä kasvussa, vaikka pörssisähkö on kallistunut.

Energia-alan keskusliitto Finergyn mukaan pörssisähkön kallistuminen ei ole vielä hillinnyt sähkön kulutusta. Päinvastoin, kulutus on ollut selvässä kasvussa. Marraskuussa sähköä kului Suomessa yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa, koska sää oli tuntuvasti keskimääräistä kylmempi.

-Viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana sähkön käyttö on kasvanut 3,5 prosenttia, Finergyn toimitusjohtaja Juhani Santaholma toteaa.

Sään kylmeneminen yhdellä asteella vaatii sähköntuotannon tehoon keskimäärin 80-100 megawatin lisäystä. Marraskuun lopun kovilla pakkasilla lähes koko Suomen sähköntuotantokapasiteetti varavoimaa lukuunottamatta olikin jo käytössä.

Marraskuussa sähkön hinta pohjoismaisilla markkinoilla kaksinkertaistui, ja nousu on jatkunut edelleen joulukuussa. Eilen hinnat liikahtivat kuitenkin hieman alaspäin sään lauhtumisen myötä.

Santaholman mukaan sähkön kallistuminen saattaa jatkossa vaikuttaa pohjoismaissa alumiini- tai muun hyvin sähkövaltaisen teollisuuden tuotantoon varsinkin, jos sähkön pörssihinta pysyy korkealla hyvin pitkään. Kotitalouksien ei kannata huolestua, vaan sähköä riittää kyllä kovillakin pakkasilla, hän vakuutti.

Finergyn tilaston mukaan Suomessa on viimeisten 12 kuukauden aikana käytetty sähköä 83,4 terawattituntia. Kuivuuden vuoksi vesivoiman osuus kulutetusta sähköstä on kutistunut 13 prosenttiin eli pienemmäksi kuin koskaan aikaisemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.