Finanssikriisiä suitsitaan ympäri maailmaa

Maailmalla kasataan nyt viikonloppuna hiki hatussa toimia finanssikriisin syvenemisen taltuttamiseksi.

Johtavat teollisuusmaat kokoustavat Washingtonissa, ja huomenna euromaiden johtajat tapaavat Ranskassa.

G7-maiden valtiovarainministerit ovat ehtineet jo sopia käyttävänsä "kaikkia tarvittavia keinoja" suurimpien pankkien tukemiseksi ja luottomarkkinoiden helpottamiseksi. Analyytikkojen mukaan kokouksessa ei kuitenkaan sovittu mistään käytännön toimista, eikä päätösten uskota rauhoittavan osakemarkkinoita.

Pörsseissä kulunut viikko päättyi täyteen paniikkiin, ja useat keskeiset pörssi-indeksit painuivat alimmilleen viiteen vuoteen.

Osakemarkkinoiden alavirettä vakavampi asia on epäluulosta kumpuava äärimmäinen kireys pankkien välisillä rahamarkkinoilla ja koko rahoitusjärjestelmässä. Markkinoilla odotetaan erittäin hermostuneena maanantaita ja markkinoiden aukeamista.

Yhteistoimia tarvitaan

Nordean pääekonomistin Leena Mörttisen mukaan tilanne on täysin poikkeuksellinen.

- Eihän tällaista ole koskaan koettu, että osakkeet tulevat ryminällä alas ja mikään ei tunnu palauttavan luottamusta, Mörttinen arvioi.

Hänen mukaansa finanssikriisin syvenemisen pysäyttäminen vaatii yhteisiä toimia maailman keskeisiltä talouksilta.

- Nyt pitää lakata osoittelemasta sormella, että ongelma on teidän. Monessa maassa pankkisektori on vielä hyvässä kunnossa, mutta niin kauan kun varallisuusinstrumenttien arvot putoavat, aina vain useampi pankki joutuu heikkoon tilaan, Mörttinen sanoo.

Mörttinen arvioi, että heikommissa maissa tarvitaan jossain määrin pankkien vastuiden eli pankkien velkapaperien takaamista, jotta pankit pystyvät hankkimaan pitempiaikaista rahaa.

Lisäksi valtiot saattavat joutua antamaan pääomaruiskeita heikossa jamassa oleville pankeille, koska nyt nähty lainapapereiden ja osakkeiden hintojen putoaminen on väkisinkin syönyt pääomia.

"Uskokaa minua, emme haaskaa aikaa"

Finanssikriisin alkulähteillä Yhdysvalloissa pankkisektori on tällä hetkellä todella heikossa tilassa.

Valtiovarainministeri Henry Paulsonin mukaan hallitus voisi tarpeen vaatiessa ostaa myös eri rahoituslaitosten osakkeita markkinakaaoksen pysäyttämiseksi.

- Teemme sen tehokkaalla tavalla. Uskokaa minua, emme haaskaa aikaa. Työskentelemme ympäri vuorokauden, Paulson sanoi myöhään eilen G7-ryhmän kokouksen jälkeen.

Tarkempia tietoja pankkien osakkeiden mahdollisesta ostamisesta Paulson ei antanut. Liittovaltio siis pääomittaisi ahtaalle joutuneita pankkeja ja saisi omistusosuuden pankeista. Käytännössä tämä tarkoittaisi niiden osittaista kansallistamista.

Yhdysvaltain tuore roskapankkilaki antaa maan valtiovarainministeriölle valtuudet lunastaa valtion hoidettaviksi ongelmaluottoja, jotka tukahduttavat pankkien toimintaa.

Markkinoilla kuitenkin pelätään, että pelkkien roskalainojen ostaminen vaikuttaa liian hitaasti tilanteeseen.

Samainen roskapankkilaki antaa ilmeisesti liittovaltiolle mahdollisuuden ostaa ongelmapankkien osakkeita. Vapaaseen markkinatalouteen luottavassa Yhdysvalloissa tällaiset toimet saattavat kuitenkin aiheuttaa melkoisen myrskyn julkisuudessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat