Mainos

Finanssikriisi tuntuu asuntolainaa ottavan kukkarossa

Finanssikriisin laineet tuntutuvat selvästi pankkien lainatiskeillä. Asuntolainojen nostointo on rauhoittumassa, ja ne jotka lainaa ottavat joutuvat pulittamaan lainastaan aiempaa kovemman marginaalin. Nordean Suomen pankkitoiminnasta vastaava johtaja Pekka Nuuttila sanoo, että uusissa asuntolainoissa marginaali asettuu 0,5 ja 0,8 prosentin välille, kun takaisinmaksukyky ja vakuudet ovat kunnossa.

- Tyypillisimmillään asuntolainaneuvottelut aloitetaan 0,7 prosentin marginaalilla, Nuuttila sanoi.

Muutos on ollut reipas, sillä uusien asuntolainojen keskimääräinen marginaali ehti käydä kesällä reilussa 0,3 prosentissa. Myös muut pankit ovat kertoneet asuntolainojen marginaalien olevan selvässä nousussa. Asiakkaan asuntolainasta maksama korko muodostuu viitekorosta ja pankin omasta marginaalista.

Pankit selittävät marginaalien nostamista finanssikriisin myötä selvästi nousseilla varainhankinnan kustannuksilla.

Äskettäin OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo, että tämän päivän hintatasolla asuntolainoissa nähty hinnoittelu oli virhe. Nuuttila oli torstaina samoilla linjoilla.

- Asuntolainojen hinnoittelu on tervehtymässä Suomen markkinassa hyvin nopeata vauhtia, Nuuttila sanoi.

Tosin vaikka varainhankinta on kallistunut pankeille, niin kokonaisuutena asuntolainoitus on edelleen hyvää bisnestä pankeille.

Luottotappiot nostavat varovasti päätään

Finanssikriisistä huolimatta Nordea nakuttaa edelleen hyvää tulosta. Peruspankkibisneksen tuloskunto ei ole mihinkään kadonnut. Nordean tulosriveillä luottotappiot nostavat varovasti päätään, mutta ne ovat vielä erittäin alhaisella tasolla. Luottotappiota kertyi heinä-syyskuussa vajaat 90 miljoonaa euroa.

Pankkikonsernin liikevoitto oli heinä-syyskuussa 850 miljoonaa euroa. Vuoden takaisesta liikevoitto laski 80 miljoonalla eurolla, mutta tulos ylitti kuitenkin markkinoiden odotukset.

Näkymät eivät kuitenkaan ole yhtä auvoisat. Nordean konsernijohtaja Christian Clausen arvioi, että epävarmuus ja riskit ovat lisääntyneet merkittävästi sekä rahoitusmarkkinoilla että koko taloudessa. Nordea rukkasikin koko vuoden tulosnäkymiään hieman alaspäin. Pankkikonserni arvioi nyt, että sen riskisopeutettu tulos on tänä vuonna suunnilleen viime vuoden tasoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.