Mainos

Finanssikriisi auttaa Obamaa

Osakekurssien syöksy Yhdysvaltain pankkimaailman ytimessä, New Yorkin Wall Streetillä, on kääntänyt myös presidentinvaalikampanjan päähuomion talouskysymyksiin. Tämä tuntuu tuoreimpien mielipidetiedusteluiden valossa suosivan demokraattien ehdokasta Barack Obamaa.

Finanssikriisin syvennyttyä republikaanien presidenttiehdokkaan John McCainin niukka gallup-johto on sulanut. Tuoreimpien mielipidetiedusteluiden keskiarvo näyttää tasatilannetta ehdokkaiden välillä. Viidestä viime kyselystä peräti neljä näyttää Obaman johtavan niukasti. Tosin näistä kyselyistä se, jossa on suurin otos ja haastateltuina todennäköisiä, ei pelkästään rekisteröityjä, äänestäjiä, osoittaa McCainille yhden prosenttiyksikön johtoa.

Wall Street McCainin päänsärky

Washington Postin toimittaja David Broder analysoi finanssikriisin vaikutusta vaaliasetelmiin. Hänen mukaansa McCainin suosion lasku johtuu mm. republikaaniehdokkaan huolimattomasta lausunnosta Wall Streetin viimeisimmän kriisin kynnyksellä. McCain arvioi USA:n talouden olevan ”pohjimmiltaan kunnossa”. Demokraatit tarttuivat tähän, kuten myös McCainiin pitkään historiaan vapaaseen markkinatalouteen uskovana sääntelyn vastustajana.

McCainin haasteena on ollut alun alkaen äänestäjien voittaminen hänen ja vallassa olevan republikaanipuolueen puolelle, vaikka 80% amerikkalaisista uskoo maansa kehittyvän väärään suuntaan. Broderin mukaan McCain onnistui kääntämään osan liikkuvista äänestäjistä taakseen herättämällä epäilyjä Obaman kokemattomuudesta ja demokraattiehdokkaan verosuunnitelmista . Arizonan senaattori pystyi myös rakentamaan itselleen imagoa rohkeana uudistajana, mutta nousevat työttömyysluvut ja vaatimaton palkkakehitys ovat vääjäämättä ajamassa osaa liikkuvista äänestäjistä Obaman taakse.

Moni tapahtuma ehtii vielä vaikuttaa ehdokkaiden suosioon ennen vaalipäivää marraskuussa, mutta juuri nyt Wall Street on nimenomaan McCainin päänsärky.

Lue myös: |

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.