Finanssikomissaari: Emun kannatus kasvaa

EU:n finanssikomissaari Yves-Thibault de Silguy uskoo yhä useampien EU:n jäsenmaiden pyrkivän Euroopan talous- ja rahaliiton Emun jäseniksi.

De Silguyn mukaan Euroopan talousnäkymät ovat paranemassa. Hän varoittaa kuitenkin, että talouden kasvu ei ehkä riittäisi vähentämään Euroopan korkeita työttömyyslukuja. De Silguy puhui Washingtonissa, missä on koolla johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä. Siellä on meneillään myös Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokous.

Belgia, Italia ja Espanja pyrkivät vimmatusti Emu-kuntoon

Emuun hinnalla millä hyvänsä on ajan henki EU-maiden pääkaupungeissa. Belgia, Italia ja Espanja ovat näinä päivinä esitelleet ensi vuoden budjettiesityksensä. Niitä yhdistää kova pyrky saada julkiset alijäämänsä talous- ja rahaliiton kriteerien vaatimalle tasolle eli alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vuoden 1997 luvut ratkaisevat, mitkä maat kelpuutetaan mukaan Emuun ensi vaiheessa. Valinta tehdään EU:n huippukokouksessa alkuvuodesta 1998.

Helpointa vyön kiristys on Belgiassa, sillä pääministeri Jean-Luc Dehaenen keskusta-vasemmistohallitus on saanut parlamentin hallituspuolueilta erikoisvaltuudet ajaa budjettilait läpi asetuksin, ilman parlamenttikäsittelyä.

EU:n eteläisiä maita, Italiaa ja Espanjaa, innostaa myös Ranskan esimerkki. Ranskan Emu-kelpoisuus ensi vuonna on kirjanpidollisen vippaskonstin varassa, eivätkä maan eteläiset naapurit näe syytä, mikseivät nekin voisi käyttää luovia keinoja pyrkiessään Emuun.

Italian keskusta-vasemmistohallitus hyväksyi omaan budjettiesitykseensä huomattavia tiukennuksia verrattuna ennakkotietoihin. Alunperin Italian odotettiin esittävän budjettia, jossa alijäämä nousisi 4,5 prosenttiin ensi vuonna. Kolmen prosentin raja oli määrä saavuttaa vasta 1998. Italia ehdotti että Emu-kriteerejä tulkittaisiin löyhemmin, minkä muut maat tiukasti torjuivat.

Mutta ääni muuttui kellossa. Romano Prodin hallitus teki rajun esityksen, joka tähtää Emun kultapossukerhoon jo ensi vuonna. Se vaatii yhteensä 62 500 miljardin liiran (190 miljardin markan) leikkauksia ja veronkiristyksiä. Italian tietä Emuun vaikeuttavat tosin muutkin tekijät.

Italiaa kannusti tähän pinnistykseen Espanjan keskustaoikeistohallituksen tiukka linja. Espanjan pääministeri José Maria Aznar torjui Prodin ehdotuksen, että Italia ja Espanja pyrkisivät yhdessä löyhentämään Emu-ehtoja. Aznar ilmoitti, että Espanja aikoo täyttää alijäämäkriteerin ensi vuonna. Siihen tähtäävä budjettiesitys oli määrä antaa parlamentille tänään.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat