Finanssialan keskusliitto torjuu pörssiveron käyttöönoton

Finanssialan keskusliitto torjuu ajatuksen pörssiveron käyttöön ottamisesta Suomessa. Pörssiveron kannattajat puolestaan uskovat, että julkinen paine pakottaisi esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt maksamaan pörssiveroa.

Pörssiveroa eli ns. Tobinin veroa on ehdotettu yhdeksi välineeksi torjumaan erityisesti lyhyen aikavälin pörssikeinottelua. EU ajaa pörssiosakkeiden kauppaa koskevan veron suuruudeksi 0,1 prosenttia, ja yhdeksän EU-maata suunnittelee pörssiveron perimistä. Suomi ei aio ainakaan vielä veroa määrätä.

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoi eilisiltana SuomiAreenassa, että pörssiverosta ei tulla saamaan riittävän kattavaa. Hänen mukaansa vero kuihduttaisi Helsingin pörssin ja siirtäisi osakekauppaa muun muassa Tukholman ja Lontoon pörsseihin.

– Jos tällainen vero saataisiin globaaliksi tai esimerkiksi G20-maat mukaan, niin kyllä sillä olisi sitten jo merkitystä. On vain äärimmäisen epärealistista olettaa, että näin on, hän totesi.

– Vaikka kauniissa unelmissa on se, että meillä esimerkiksi isoimmat teollisuusmaat lähtisivät tällaiseen mukaan niin USA, Iso-Britannia ja Ruotsi ovat ainakin tähän mennessä ilmoittaneet, etteivät tule tällaista ottamaan käyttöön.

"Pörssivero olisi tappiollinen"

Kaupin mukaan pankkien ja osakekaupan sääntelyllä saadaan aikaan parempia tuloksia kuin pörssiverolla. Kauppi laskeskeli, että päinvastoin pörssivero tuottaisi tappiota Suomelle, koska varainsiirtovero poistuisi ja koska pörssikauppa siirtyisi muualle.

Miten pörssiveron tuotto sitten jaettaisiin sitä perivien maiden kesken? Mihin maahan esimerkiksi menisi Nordean osakekaupoista pörssivero? Haluavatko kaikki maat tosiaan antaa verotusoikeuden EU-komissiolle?

– Tämä keskustelu on vielä kokonaan käymättä, Kauppi kertoi MTV3 Uutisille keskustelun jälkeen.

Eläkeyhtiöiden sijoituksista värikästä sanailua

Voima-lehden päätoimittaja Kimmo Jylhämö kannatti illan keskustelussa pörssiveron käyttöönottoa.

– Tätä verotusta pitää kokeilla. Suomen pitäisi olla kehityksen kärjessä.

Jylhämö uskoi siihen, että esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt toimisivat eettisesti ja maksaisivat pörssiveron lainmukaisesti esimerkiksi Helsingin pörssissä tekemistään kaupoista.

– Yritykset itse puhuvat yritysvastuusta, kyllä se koskee myös finanssipuolta. Kuluttajat päättävät, mihin panevat rahansa, ja sillä paineella on suuri merkitys, Jylhämö uskoi.

Finanssialan ylin johtaja Kauppi niittasi tämän vastakommentilla:

– Eläkeyhtiöillä on lainmukainen velvollisuus hoitaa eläkevaroja hyvin ja jos esimerkiksi Tukholman pörssissä säästää suomalaisia eläkevaroja 150 miljoonaa, niin kyllä kaupat tehdään siellä.

Lue myös:

    Uusimmat