Financial Times: Nikki Haley ja Ivanka Trump tyrkyllä Maailmanpankin johtoon

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley eroaa tehtävästään 0:46
Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley eroaa tehtävästään

Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs Nikki Haley ja Yhdysvaltain presidentin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump on nostettu esiin mahdollisina ehdokkaina Maailmanpankin uudeksi pääjohtajaksi. Asiasta kirjoittaa Financial Times.

Video: Nikki Haley ilmoitti jättävänsä YK-lähettilään pestinsä lokakuussa

Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim ilmoitti alkuviikosta, että hän aikoo jättäytyä pois tehtävästään helmikuun alussa eli kolme vuotta ennen kautensa virallista päättymistä.

Kimin ennenaikainen ero voi avata Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille merkittävän mahdollisuuden vaikuttaa kansainvälisen jälleenrakennus- ja kehityspankin johtajan valintaan. Kirjoittamattoman säännön mukaan suurin jäsenmaa Yhdysvallat on voinut nimetä pääjohtajan.

Ivanka Trump oli viime vuonna vaikuttamassa siihen, että Maailmanpankki myönsi Saudi-Arabian tukemana miljardin dollarin rahaston naisten yrittäjyyden tukemiseen.

Nikki Haley ilmoitti viime vuoden lokakuussa jättävänsä YK-lähettilään tehtävät. Hän ei ole kertonut syytä erolleen.

Muita johtajaspekulaatioissa mukana olevia nimiä on Financial Timesin mukaan muun muassa korkea-arvoinen kansainvälisten asioiden virkamies David Malpass Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä ja johtaja Mark Green Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirastosta USAIDista.

Uusi pääjohtaja selvillä viimeistään huhtikuussa

Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä sanottiin uutistoimisto AFP:lle perjantaina, että se ei kommentoi mahdollisia johtajakandidaatteja. Tiedottajan mukaan ministeriö on saanut "suuren määrän suosituksia".

– Olemme aloittamassa sisäisen selvittelyprosessin Yhdysvaltojen ehdokkaan nimeämiseksi, ministeriöstä kerrottiin.

Enää ei kuitenkaan ole välttämättä selviö, että Yhdysvaltojen nimeämä ehdokas on automaattisesti vahvoilla. Maailmanpankin johtokunta on luonnehtinut valintaprosessia "avoimeksi, läpinäkyväksi ja ehdokkaiden ansioihin perustuvaksi" ja antanut ymmärtää, että ei-amerikkalaisia kandidaatteja ei rajata ulkopuolelle.

Pankin johtokunta ilmoitti torstaina, että se alkaa ottaa vastaan ehdokkuuksia varhain helmikuun alussa, ja Kimin seuraaja nimetään huhtikuun puoleenväliin mennessä.  

Lue myös:

    Uusimmat