Financial Times löysi modernin Helsingin

Vihdoinkin suuri matkailujuttu Suomesta ilman joulupukkia ja saunaa! Ja mikä parasta, arvostetun brittilehti Financial Timesin koko sivun artikkeli pitää suomalaisia arjen ratkaisuja huippuälykkäinä, moderneina, raikkaina ja lähiruokaakin maukkaana. Ja kaikki tuntuu uskottavalta. Hyvä me.

Lehden mielestä on uskomattoman ylevää, että tavallisesta kirjastosta kuka tahansa voi lainata taideteoksia kotiinsa muutamalla eurolla viikossa. Tai että mökissä, jossa ei ole edes juoksevaa vettä, on Alvar Aallon huonekaluja olohuoneessa, Artekin ja Arabian astioita keittiössä.

Vietettyään muutaman päivän Suomessa, toimittaja Rufus Purdu kirjoittaa oppineensa, että taide ja design ovat suomalaiselle identiteetille yhtä oleellisia rakennusosia kun Muumit ja suolakala. Alvar Aalto on noussut samanlaiseen kansallisidolin asemaan kuin Shakespeare englantilaisille.

Tosin lehti väittää, että tasavallan hallitus on lahjoittanut viime aikoihin asti kaikille naimisiin menneille Arabian kierrätyskeramiikasta tehtyjä astioita. Jos se pitää paikkaansa, se lienee meille yhtä itsestään selvä kuin kouluruokailu ja äitiyspakkaus.

Ravintoloille ropisee tähtiä

Suurten luokkaerojen brittitoimittaja ihailee sitä, että muotoilu ei Suomessa ole koskaan ollut elitististä vaan sitä on ohjannut käytännöllisyys, ja muotoilu kuuluu keskeisenä osana arkeen.

Lehti esittelee "ultracoolin" Helsinki Design Districtin pikkupuoteja, joiden takahuoneiden artesaanit muistuttavat enemmän rock-tähtiä kuin jalat maassa olevia käsityöläisiä. Kierros Uudenmaankadun ja Iso Roobertinkadun putiikeissa todistaa miten tärkeitä täkäläisille ovat värit, sommitelmat ja selkeät linjat.

Suomalaisia suunnittelijoita ylistetään raikkaan ja modernin urbaanin fiiliksen luomisesta kaupunkiin ja boutique-hotelleja, kuten Klaus K ja Glo, kiitetään rohkeudesta palkata suomalaisia muotoilijoita tekemään tyylikkään omalaatuisia ja outojakin sisustuksia.

Jutun Suomi-kuvassa ei ole mitään harmaata tai ankeaa, edes hinnoista ei valiteta. Michelin-tähtiä "sataa" helsinkiläisravintoloille, jotka ovat uuden keittiömestarisulkupolven johdolla tuotteistaneet ruokaan kansallisen muotoilun periaatteet: yksinkertaisuus, konstailemattomuus ja luonnon huomioonottaminen.

Toimittaja testaa ravintola Groteskin ja Juuren. "The tastes are earthly and strong" pohjoisia supermakuja, taidokkaasti yrteillä maustettuina.

Uusi suomalainen keittiö on lehden mukaan kokeileva olematta pramea, vielä Euroopan vähiten tunnettuja kulinaarisia traditioita.

Arkkitehtuurikin on ensiluokkaista

Tässä vaiheessa lukijan imartelunsietokyky joutuu jo koetukselle: kauneus on pohjoismaisessa vaihtelevuudessa, arkkitehtuuri on voimakasta, peräänantamatonta ja syvästi tietoista omasta ulkonäöstään.

Jugend- tai art nouveau -tyyli erottuu, samoin Lego-arkkitehtuuri Arabianrannassa, jossa lain mukaan pitää sisällyttää taidetta kaikkiin rakennushankkeisiin.

Kaupungin kaduilla kävelee kauniita nuoria naisia kirkkaissa Marimekoissaan, moderneissa, rohkeissa asusteissa ja blondeja poikia Mhann-laukut olallaan, muodikkaan lätsät päässään ja lehden ohuet, hopeanväriset Nokiat korvallaan.

Ja tämä kaikki ylistys todistaa Financial Timesin mukaan vain, että Helsinki on jo nyt valmis World Design Capitaliksi, vaikka merkkivuosi on vasta 2012. Tähän ylevään ja innostavaan arkeen kehotetaan tutustumaan Helsinki Design Week -tapahtumissa 26. elokuuta - 5. syyskuuta 2010 - esimakuna WDC-vuodelle.

Lue myös:

    Uusimmat