Filippiinit iskee Abu Sayyafia vastaan

Filippiinien armeija aikoo iskeä Abu Sayyaf -sissijärjestön kimppuun. USA on luvannut tukea Filippiinien taistelua sissejä vastaan.

Filippiinien joukot valmistautuivat tänään hyökkäykseen Abu Sayyafia vastaan. Presidentti Gloria Macapagal Arroyo antoi määräyksen tuhota kapinallisryhmä sen jälkeen, kun kaksi panttivankia sai surmansa maan asevoimien yritettyä pelastaa heidät Mindanaon saarella eilen.

Vuosi sitten siepatut amerikkalainen Martin Burnham ja filippiiniläinen Ediborah Yah löydettiin kuolleina, kun Yhdysvaltain kouluttamat sotilaat tunkeutuivat kapinallisten leiriin. Ainoastaan jalkaan haavoittunut Martin Burnhamin vaimo Gracia onnistuttiin pelastamaan.

Presidentti Arroyon mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on esittänyt, että Yhdysvaltain ja Filippiinien yhteisoperaatioita vahvistettaisiin Abu Sayyafin lyömiseksi. -Presidentti Bush vakuutti Yhdysvaltain tukevan meitä vietäessä operaatiota eteenpäin. Ponnistelemme eteenpäin entistä päättäväisemmin ja sitkeämmin kunnes Abu Sayyaf on kukistettu, Arroyo vakuutti tiedotustilaisuudessa.

Filippiineillä toimii tällä hetkellä noin tuhat amerikkalaissotilasta, joiden tehtäväksi on kerrottu filippiiniläissotilaiden kouluttaminen. Yhdysvaltain joukkojen on määrä poistua Filippiineiltä heinäkuun lopussa, elleivät maiden hallitukset pidennä niiden mandaattia. Viranomaiset ilmoittivat lisäjoukkojen lähettämisestä Zamboanga del Norten maakuntaan, 800 kilometriä Manilasta etelään. Uusista yhteenotoista ei ole vielä kerrottu. Paikallisen radion mukaan sotilashelikopterit kuljettivat tänään varusteita taistelualueelle.

Kansallinen turvallisuusneuvonantaja Roilo Golez sanoi, että presidentti on antanut selkeän määräyksen etsiä ja tuhota Abu Sayyaf. Lehtitietojen mukaan eilen surmansa saaneiden neljän kapinallisten joukossa ei ollut Abu Sayyafin johtajia.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat