Mainos

Filippiinit: Amerikkalaisvanki vapaaehtoinen

Filippiinit arvelee Abu sayyaf-sissien kaappaaman yhdysvaltalaisen panttivangin olevan vapaaehtoinen.

Filippiinien hallituksen turvallisuusneuvonantaja Alexander Aguirre arvelee, että amerikkalaismies olisi mennyt Abu Sayyafin sissien luokse vapaaehtoisesti propagandatarkoituksessa.

Sissit taas sanovat, että amerikkalaismies on heidän panttivankinaan, ja ovat uhanneet surmata hänet, ellei Yhdysvallat vapauta terrorismista tuomittuja muslimeja. Turvallisuusneuvonantaja sanoo, että yhdysvaltalaismies on kääntynyt islaminuskoon.

Hallitus selvittää

Filippiinien viranomaiset kertoivat selvittävänsä silminnäkijähavaintoja, joiden mukaan Abu Sayyafin maanantaina sieppaama amerikkalainen mies meni omasta halustaan muslimisissien piilopaikkaan Jolon saarella.

Kansallisen turvallisuusneuvonantajan Alexander Aguirren mukaan viestit paikan päällä olevilta tiedusteluyksiköiltä kertovat, että Jeffrey Schilling ei olisi vastustellut vierailua sissien luo. Aguirre epäilikin, että kyseessä saattaa olla propagandatemppu.

Viranomaisten epäluuloja lienee ollut omiaan lisäämään se, että Schilligin filippiiniläinen naisystävä Ivi Usani on erään Abu Sayyafin johtaja sukulainen. Usani on myöntänyt paikalliselle poliisille, että pariskunta lähti Joloon sissien kutsusta. Perillä oli kuitenkin syntynyt "väärinkäsityksiä" sissien ja Schillingin välille, minkä jälkeen sissit olivat päättäneet pakottaa amerikkalaisen jäämään leiriin.

Julkisuuteen toimittamassaan viestissä sissit ovat uhanneet teloittaa Schillingin, jos Yhdysvallat ei vapauta vankilasta kolme terrori-iskuista tuomittua ääri-islamilaista miestä.

Tapaus ei vaikuta muihin panttivankineuvotteluihin

Jolon länsimaisten panttivankien vapauttamisneuvottelujen odotetaan jatkuvan entiseen malliin.

Suomen hallituksen erityisedustajan, suurlähettiläs Ilari Rantakarin mukaan huhut amerikkalaisen panttivangin vapauttamisesta sotilasoperaation avulla eivät ole vaikuttaneet länsimaisten panttivankien vapauttamisoperaatioon.

Rantakarin mukaan yhteydet sissien leiriin toimivat edelleen hyvin ja viestit kulkevat kumpaankin suuntaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.