Mainos

Filippiiniläinen laiva saarrettu Kokkolassa palkkasaatavien takia

Puuttuvien palkkojen yhteissumma on yhteensä 436 000 dollaria.

Filippiiniläinen rahtilaiva on saarrettu Kokkolan satamaan. Eilen illalla julistetun saarron syynä on Merimies-Unionin mukaan miehistön palkat, jotka ovat lähinnä orjapalkkaluokkaa. Clipper Devonin miehistöön kuuluu 20 filippiiniläistä.

- Aluksen tarkastuksessa maanantaina havaittiin, ettei hyväksyttävää työehtosopimusta ole. Esimerkiksi matruusi saa kokonaispalkkana 630 dollaria. Se sisältää ylityöt ja lomakorvaukset. Alimman hyväksyttävän sopimuksen mukaan palkan pitäisi olla 2 700 - 2 800 dollaria, selvittää ITF-koordinaattori Simo Nurmi Merimies-Unionista.

ITF on Kansainvälinen kuljetustyöntekijöiden liitto, jonka kanssa Merimies-Unioni tekee yhteistyötä.

Unioni on ollut yhteydessä varustajaan ja pyytänyt neuvotteluja tuloksetta. Varustaja on myös Nurmen mukaan ehdottomasti kieltäytynyt maksamasta puuttuvia palkkoja, joiden yhteissumma on yhteensä 436 000 dollaria.

Kansainvälisen laivarekisterin mukaan varustajalla on osoite Filippiineillä, mutta alusta on Nurmen mukaan jo pitkään vuokrannut tanskalainen rahtaaja.

Nurmi ei vielä aamupäivällä osannut ennakoida, milloin asiassa päästään etenemään.

Unionin ITF-tarkastajat tarkastavat vuosittain 70-100 laivaa. Vaikka lähes joka toisessa tarkastuksessa löytyy jotain huomautettavaa maksamattomista palkoista tai työehtosopimuksista, Nurmi pitää Clipper Devonin tapausta hyvin harvinaisena.

- Varustajat ympäri maailmaa tietävät, että valvonta Suomessa on tiukkaa. Siitä huolimatta yrittäjiä riittää.

AKT:n ahtaajat ja nosturikuskit satamassa tukevat laivan saartoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.