Mainos

Filippiinien presidentti vannoi virkavalansa

Filippiinit on saanut uuden presidentin Joseph Estradan vannottua virkavalansa. Maan kolmastoista presidentti astui virkaansa Filippiinien sadantena itsenäisyyspäivänä. 61-vuotias Joseph Estrada sai toukokuussa pidetyissä vaaleissa ylivoimaisen ääntenenemmistön. Estrada on entinen filmitähti ja yksi Filippiinien historian suosituimmista poliitikoista.

Filippiinit on saamassa varsin monipuolisen hallituksen. Estradan uudessa hallituksessa on mukana mm. marxilaisia ruohonjuuriaktivisteja, ökyrikkaita liikemiehiä ja häikäilemättömiä poliitikkoja. Estradan hallitus joutuu heti tulikokeeseen, sillä Itä-Aasian talouskriisi on rantautumassa myös Filippiineille ja hallituksen on ryhdyttävä pikaisiin toimiin vahinkojen minimoimiseksi. Filippiinit näytti pitkään selviävän kriisistä muuta Kaakkois-Aasiaa vähemmällä. Nyt maa on kuitenkin taantuman kynnyksellä; työttömyysaste on yli 13 prosenttia ja talouskasvu hidastuu nopeasti.

Filippiinien liike-elämä pelkää, ettei Estradasta ole talousongelmien ratkaisijaksi. Presidentti ei ole saanut muodollista koulutusta, ja monet epäilevät siksi hänen kykyjään johtaa maata. Estrada myöntää itse, ettei hän ymmärrä mitään esimerkiksi kansantaloudesta. Hän ei pidä sitä kuitenkaan puutteena, vaan sanoo aikovansa hallita kuin Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reagan eli keräämällä ympärilleen päteviä ministerejä ja neuvonantajia.

Estrada on saanut osan liike-elämän edustajista rauhoitetuksi nimittämällä hallitukseensa useita eteviä taloustutkijoita ja liikemiehiä. Estrada vakuuttaa myös seuraavansa edellisen presidentin Fidel Ramosin alulle panemaa taloudellisten uudistusten politiikkaa. Filippiinit on viime vuodet saanut nauttia nopeasta talouskasvusta pitkän pysähtyneen jakson jälkeen. Samaan aikaan Estrada haluaa korjata uudistuspolitiikan kielteisiä seurauksia. Talouskehitys ei ole hyödyttänyt köyhiä, ja yli neljä miljoonaa filippiiniläistä elää yhä virallisen köyhyysrajan alapuolella.

Estrada lupaa huolehtia siitä, että pian kaikki filippiiniläiset voivat syödä itsensä kylläiseksi joka päivä. Lupausta voi olla vaikea pitää semminkin kun talous on nyt vaikeuksissa. Vaakakupissa on myös Estradan uskottavuus. Suurin osa hänen kannatuksestaan toukokuun presidentinvaaleissa tuli työläisiltä ja maanviljelijöiltä, sillä hän esiintyi kansan miehenä, jonka kutsumus on tuloerojen kaventaminen.

Estradan suunnitelmia toteuttamaan on nimitetty marxilainen yliopistomies, pari sosiaalityön asiantuntijaa ja entinen kommunistisissien johtaja. He pyrkivät esimerkiksi saamaan vauhtia kymmenen viime vuoden aikana hitaasti edenneeseen maauudistukseen ja kehittämään Filippiinien puutteellista infrastruktuuria.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.