Mainos

Filippiinien presidentti Estrada väistyi, Gloria Arroyo tilalle

Filippiiinien kiistelty presidentti Joseph Estrada taipui aamulla Suomen aikaa jättämään virkansa. Varapresidentti Gloria Arroyo on jo vannonut presidentin virkavalansa.

Vallanvaihtoon johtanut kansannousu alkoi Filippiineillä tiistaina, kun Estradan viraltapano-oikeudenkäynti keskeytyi senaatin päätöksellä. Entistä filmitähteä syytettiin mm. korruptiosta ja lahjonnasta. Viikon aikana Estradan tukijat kaikkosivat yksi toisensa jälkeen ja lopullinen lähtölaskenta alkoi eilen hallituksen ja armeijan vetäessä tukensa pois presidentiltä.

Viime hetkiin saakka Estrada kieltäytyi jättämästä eroanomusta ja vaati viiden vuorokauden siirtymäaikaa. Varhain tänään Suomen aikaa Estradan avustaja kuitenkin ilmoitti hänen hyväksyneen korkeimman oikeuden päätöksen julistaa presidentinvirka avoimeksi, minkä jälkeen varapresidentti Arroyo vannoi virkavalansa.
-En halua olla yhteiskunnan yhtenäisyyden ja järjestyksen palauttamisen tiellä, Estrada kirjoitti. Hän kuitenkin lisäsi epäilevänsä Arrayon virkavalan perustuslaillisuutta.

Estradan ja hänen perheensä kerrottiin siirtyvän heidän Manilan esikaupunkialueella sijaitsevaan yksityisasuntoonsa. Paikallisen televisioaseman mukaan Joseph Estrada ei aio lähteä maasta vaan aikoo "elää ja kuolla Filippiineillä".

Estradan eroilmoitus sai presidentinpalatsin ulkopuolelle kerääntyneen noin 50 000 mielenosoittajan joukon riemuitsemaan. Mielenosoittajat olivat aamun aikana kerääntyneet presidentinpalatsin porteille painostamaan Estradaa eroamaan. Kaikkiaan Filippiinien pääkaupungin Manilan kaduille oli kerääntynyt satojatuhansia ihmisiä vaatimaan korruptiosta syytetyn Estradan eroa.

Filmitähti vaihtui pitkän linjan poliitikkoon

Gloria Arroyo

53-vuotias uusi presidentti Gloria Arroyo on koulutukseltaan taloustieteilijä. Virkavalan vannottuaan hän totesi, että "edessä on paljon töitä". Hän on luvannut mm. puhdistaa maan korruptiosta ja köyhyydestä. Yhdysvallat kiirehti ensimmäisenä onnittelemaan Filippiinejä presidentinvaihdoksesta.

Suomen Filippiinien suurlähettiläs Raimo Anttola uskoo Filippiinien vallanvaihdon sujuvan rauhallisesti. Suurlähetystö on koko kriisin ajan pitänyt yhteyttä Filippiineillä oleviin suomalaisiin, ja eniten on pelätty mahdollisia pommi-iskuja. Anttola kuvasi tunnelmia pääkaupungissa Manilassa helpottuneiksi ja tyytyväisiksi. Suurlähettiläs pitää uutta presidenttiä huomattavasti uskottavampana poliittisena johtajana väistyneeseen Estradaan verrattuna.
-Olen tavannut Arroyon kahdesti. Hän on koulutettu ja ollut mukana Filippiinien politiikassa kauan. Uskon, että hallituksen työn johtaminen tulee olemaan jotain ihan toista kuin Estradan aikana.

Arroyon ongelmana Anttola pitää sitä, että hänellä on tietynlainen yläluokkainen maine.
-Perusongelma on nyt se, miten hän saa tilanteen haltuunsa. Filippiineillä on niin paljon todella köyhiä, että käytännössä tänne on ollut vaikea saada muita kuin populistisia johtajia, Anttola arvioi.
-Mielenkiintoista on se, ettei Estrada lopulta allekirjoittanut eroanomustaan. Seurauksena saattaa olla juridista vääntöä siitä, oliko vallanvaihto lain mukainen.

Arroyo sai kuitenkin ennen virkavalaansa maan oikeuskanslerin vakuutuksen, jonka mukaan vallanvaihto on laillinen.

Suurlähettiläs Anttola uskoo Arroyon yrittävän saada Filippiinien parhaat voimat mukaan hallitukseensa ja ottavan mahdollisesti mukaan ministereitä myös vanhasta hallituksesta. Anttolan mukaan Estradan taipumisen ratkaisi lopulta se, että armeija ja poliisi vetivät tukensa häneltä.

Estradalle ankarat syytteet?

Uutistoimisto AFP:n mukaan vallasta luopunut presidentti Estrada saattaa saada jopa kuolemantuomion vakaviksi epäillyistä talousrikoksistaan. Gloria Arroyon tiedottajan mukaan Estradan lahjusrikokset ovat sen laatuisia, että niistä voidaan antaa jopa "vakavin mahdollinen tuomio".

Oikeustoimien kerrotaan etenevän seuraavien viikkojen aikana.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.