Mainos

Filippiinien presidentinvaalit: Avaruuslähettiläs, paholainen ja valtasukujen edustajia ehdolla

Filippiinien ensi vuoden toukokuun presidentin- parlamentin ja paikallisjohtajien vaalien ehdokasasettelu on käynnistynyt tällä viikolla. Tarjolla on noin 18 000 virkaa, joista korkein on presidentin ja matalin kyläpäällikkö.

Presidenttiyttä sotilasdiktatuurista vuonna 1986 eroon päässeen maan kaoottisessa demokratiassa tavoitteleei 60 presidenttiehdokasta. Kummallisimmilla ehdokkailla ei ole juuri mitään tekemistä politiikan kanssa.

Esimerkiksi Allan Carreon ilmoittautui keskuvaalilautakuntaan t-paidassa, jossa hän julisti olevansa intergalaktinen avaruuslähettiläs. Carreon sanoo saavansa viisaita neuvoja ulkoavaruudesta ja voimaa vaalikampanjaan.

Romeo John Ygonia puolestaan kertoo olevansa arkkienkeli Lucifer ja on ehdokas isäntänsä määräyksestä.

Eläkkeellä oleva 71-vuotias opettaja Marita Arilla romuttaisi nyky-yhteiskunnan ja haluaisi rakentaa Filippiineille Jumalan monarkian.

Niinikään eläkkeellä oleva poliisi Romao Plasquita on ehdolla siksi, että hän haluaa huomiota, kun eläkettä ei ole maksettu viiteen vuoteen.

Valtasuvut jyräävät

Tällaiset häirikköehdokkaat ovat vakioilmiö Filippiineillä mutta vakavasti otettavilla ehdokkailla on erilaisia rasitteita.

Benigno Aquinon oma suosikki on pitkäaikainen poliittinen kumppani Mar Roxas, mutta hänen ongelmansa on matala suosio.

Aquinon paikkaa tavoittelee muunmuassa varapresidentti Jejomar Binay, jonka suku on hallinnut pääkaupunki Manilan eliittikaupunginosa Makatia yli 30 vuotta. Binayn tytär tavoittelee pormestarin paikkaa ja miehensä kansanedustajuutta. Binayta itseään tutkitaan lahjusten ottamisesta.

Riippumaton ehdokas Grace Poe on poliittinen aloittelija mutta kuuluisan elokuvatähti-isän tytär ja nykypresidentin liikemiessedän ystävä.

Filippiinien entisen diktaattorin samanniminen poika, Ferdinand Marcos haluaisi varapresidentin viran ja nojaa kampanjassaan äitiinsä Imeldaan.

Jopa nyrkkeilijä Manny Pacquiao tuntee vetoa politiikkaan. Hän on nyt kansanedustaja mutta pyrkii senaattoriksi.

Kaikkiaan kaksi kolmaosaa keväällä lopettavista kansanedustajista on poliittisten mahtisukujen edustajia.

Poliittiset tarkkailijat uskovat että edessä on värikäs kevät, mutta vaaleissa lopulta joku dynastioiden ehdokas voittaa ja suuria muutoksia ei ole odotettavissa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.