Mainos

Filippiinien kapina ohitse

Filippiinien kapinalliset ovat suostuneet poistumaan Makatin liikekeskuksesta ja siirtymään kasarmeihinsa odottamaan neuvottelujen lopputulosta. Presidentti Gloria Arroyon mukaan kapina on ohi.

Filippiinien kapinoivat sotilaat ovat suostuneet luovuttamaan miehittämänsä Makatin liikekeskuksen ja siirtymään kasarmeihinsa odottamaan neuvottelujen lopputulosta. Asiasta kertoi Filippiinien armeijan edustaja.

Kapinalliset olivat vain jokin aikaa sitten ilmoittaneet antautuvansa vain, jos heitä vastaan ei nosteta syytteitä ja maan puolustusministeri, ylin poliisikomentaja ja sotilastiedustelupalvelun johtaja eroavat.

Aiemmin tänään presidentti Gloria Arroyo vaati toistuvasti lähes kahtasataa ostoskeskukseen linnoittautunutta sotilasta antautumaan ehdoitta. Arroyo uhkasi kapinallisia voimatoimilla, mikäli nämä eivät suostu laskemaan aseitaan.

Ainakin viisikymmentä Filippiineillä ostoskeskuksen kaapanneista sotilaista antautui jo aiemmin päivällä.

Filippiinien presidentti Gloria Arroyo julisti aiemmin aamulla maan olevan kapinatilassa. Poikkeustila takaa presidentille erityisvaltuudet.

Arroyo määräsi aiemmin kansallisessa televisiossa ja radiossa pitämässään puheessa, että sotilaiden olisi antauduttava ja luovuttava aseistaan kello 17:ään mennessä paikallista aikaa (kello 12 Suomen aikaa), tai muuten hallituksen joukot aloittavat iskun heitä vastaan. Myöhemmin määräaikaa jatkettiin vielä kahdella tunnilla.

Noin seitsemänkymmentä vallankaappausyrityksestä syytettyä aseistautunutta henkilöä valtasi Makatin liikekeskusalueella sijaitsevan jättimäisen kauppakeskuksen eilisiltana Suomen aikaa. Osa ostoskeskuksessa olleista ulkomaalaisista pääsi ulos aamulla paikallista aikaa vahingoittumattomina ja heidät kuljetettiin pois linja-autoilla.

Ulkomaalaisia ei diplomaattilähteiden mukaan pidetty panttivankeina. Uutistoimisto Reutersin mukaan vapautuneiden joukossa oli Australian Filippiinien-suurlähettiläs Ruth Pearce ja useita muita ulkomaalaisia.

Tavoitteena hallituksen ero

Kaapparit syyttivät presidentti Arroyon hallitusta aseiden myymisestä sissiryhmille, terroripommi-iskuista ja aikeista julistaa poikkeustila.

Magdalon ryhmäksi itseään kutsuvat sotilaat kapinalliset ovat vaatineet sekä presidentti Arroyon että puolustusministeri Angelo Reyesin eroa ja syyttäneet heitä mm. Filippiinien armeijan korruptiosta ja tavallisten sotilaiden kärsimistä talousvaikeuksista.

Opposition senaattoria Gregorio Honasania syytetään osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 27.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.