Filippiinien hallituksen neuvottelijat palaavat Joloon

Filippiinit ilmoitti tänään lähettävänsä neuvottelijansa takaisin Jolon saarelle, missä Abu Sayyaf -sissit pitävät panttivankeja.

Jolon panttivankeja

-Neuvotteluryhmä palaa Jolon saarelle ehkä jo lähipäivien aikana, ja neuvottelut etenevät kunhan Abu Sayyaf on selventänyt vaatimuksiaan, sanoi presidentti Joseph Estradan neuvonantaja Ronaldo Zamora radiohaastattelussa. Aiemmin Filippiinien hallitus oli jäädyttänyt neuvottelut panttivankeja pitävien muslimisissien kanssa. Sissit olivat keskiviikkoisen tiedon mukaan uhanneet tappaa Filippiinien panttivankikriisin pääneuvottelijan Roberto Aventajadon.

Aventajado vahvisti tiedon tappouhkauksesta. Filippiinien ulkoministeri Domingo Siazon perusteli neuvottelujen jäädyttämistä sillä, että Abu Sayyaf -sissijärjestön johtajat ovat keskenään erimielisiä. Lisäksi Siazon piti sissien esittämiä vaatimuksia mahdottomina.

Aventajado uhattu tappaa

Filippiiniläisen sanomalehden mukaan muslimisissijärjestö Abu Sayyaf julkisti tappouhkauksensa sen jälkeen, kun Filippiinien hallituksen pääneuvottelija Aventajado varoitti, että panttivankien vapauttaminen sotilasiskun keinoin on mahdollista. Filippiinien presidentin Joseph Estradan edustajien mukaan Aventajadoon kohdistuneista uhkauksista on tiedetty jo jonkin aikaa.

Estrada ei suostunut muslimisissien tiistaina esittämiin vaatimuksiin, joiden mukaan hallituksen pääneuvottelija on vaihdettava. Estrada itse esitteli varjonyrkkeilytaitojaan toimittajille presidentinpalatsin edustalla keskiviikkona. Estrada vakuutti olevansa hyvässä kunnossa.
-Jaksaisin helposti otella kuusi erää, varsinkin jos vastustaja on Abu Sayyaf, Estrada letkautti. Abu Sayyaf -sissien panttivankeina on 21 ihmistä, joiden joukossa on kaksi suomalaismiestä.

Jolo

Suomi, Saksa ja Ranska huolissaan

Suomi, Saksa ja Ranska ovat ilmaisseet Filippiinien suurlähettiläidensä kautta maan hallitukselle huolestuneisuutensa panttivankitilanteesta, virkamieslähde kertoi keskiviikkona. Filippiinien ulkoministeri Domingo Siazon kertoi maiden valmistelevan yhteistä diplomaattista tiedonantoa asiasta. Malesian ulkoministeri Syed Hamil Albar puolestaan saapui Manilaan keskiviikkona. Hän keskusteli presidentti Estradan kanssa pyrkimyksistä vankien vapauttamiseksi. Siepatuista yhdeksän on malesialaisia. Albar ilmoitti Malesian tukevan Manilan pyrkimyksiä kriisin ratkaisemisessa ja toivovan varmistusta sille, ettei vankien turvallisuutta vaaranneta sotilasiskulla.

Ei nopeaa ratkaisua

Suomen hallituksen erityisedustaja lähetystöneuvos Juha Kuusi varoitti odottamasta nopeaa ratkaisua panttivankikriisiin.
-Se on aivan erityislaatuista, meidän silmissämme kaiken kehityksen ulkopuolella olevaa, jälkeenjäänyttä aluetta, missä valtion hallintokoneisto ei toimi samalla tavalla, sanoi Kuusi puhelinhaastattelussa keskiviikkona.

-Eurooppalaiset ajattelevat, että muutamassa päivässä tai kuukaudessa voidaan ratkaista asioita, mutta tämä ei onnistu alueella, jossa asukkaat elävät aivan omaa kulttuurivaihettaan, Kuusi painotti.
-Tämä on ongelma, joka on täällä vallitsevan alikehittyneisyyden yksi ulottuvuus. Tämä ei ole mikään poliittinen liike, jonka kanssa me neuvottelemme, Kuusi sanoi.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat