Mainos

Filatov: Vakaviin työelämärikkomuksiin kanneoikeus

Kanneoikeus auttaisi erityisesti maahanmuuttajien ja vuokratyöläisten tilannetta työmarkkinoilla. Filatovin mielestä myös lainsäädäntö ja todellisuus ovat usein valitettavan kaukana toisistaan.

Työministeri Tarja Filatov (sd.) haluaa työsuojeluviranomaisille ja ammattiliitoille kanneoikeuden vakaviin työelämärikkomuksiin. Sellainen voisi hänen mielestään olla esimerkiksi työntekijän räikeä alipalkkaus.

Tällainen mahdollisuus auttaisi erityisesti maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ja vuokratyöntekijöitä, jotka eivät uskalla riitauttaa asiaansa. Sama epävarmuus koskee myös epätarkoituksenmukaisissa määräaikaisissa työsuhteissa olevia työntekijöitä.

Orimattilassa puhunut Filatov arvioi, että kanneoikeus ehkäisisi näissä tilanteissa myös harmaan talouden kasvua.

Filatovin mielestä työelämän lainsäädäntö on Suomessa pääosin toimivaa, mutta ongelmana on se, ettei todellisuus aina tottele lainsäädäntöä. Hän muistutti, että laki turvaa vuokratyöntekijöille ja määräaikaisissa työsuhteissa toimiville samat edut kuin vakinaisille. Käytännön elämässä oikeudet eivät aina toteudu.

Vuokratyöntekijät ovat Filatovin mukaan valitettavasti usein työyhteisön alinta kastia. He työskentelevät usein ilman lomia. Työ voi myös loppua ilman ennakkovaroitusta, ja siitä maksetaan usein pienempää palkkaa kuin vakituisten tekemästä työstä. Koulutukseen pääsyssäkin on vaikeuksia.

- Epätyypillisiä työsuhteita ei voida kokonaan välttää, mutta niitä voidaan vähentää. Kanneoikeus on yksi tehokkaimmista keinoista estää väärinkäytökset, Filatov uskoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.