Mainos

Filatov tyytyväinen työttömyyden nykyiseen alenemisvauhtiin

Työministeri Tarja Filatov olisi tyytyväinen, jos työttömyys alenisi jatkossakin nykyisellä tahdilla.

Tarja Filatovista leivottiin työministeri pikavauhtia


Tänään julkistettujen lukujen mukaan työvoimatoimistoissa työttöminä työnhakijoina olleiden määrä on laskenut vuodessa kuusi prosenttia, vaikkakin Tilastokeskuksen laskema työttömyysaste on hieman noussutkin.

Filatov sanoo kuitenkin pelkäävänsä, että rakenteellisen työttömyyden lähentyessä alenemisvauhti saattaa hidastua.

-Niin kauan kuin trendi on sama, olen itse asiassa aika tyytyväinen. Silti pitää varautua siihen, että jatkossa tarvitaan tavallaan rankempia toimia, jotta alenema olisi samalla uralla, Filatov sanoo. Kaikkein parhaiten työllisyystilannetta kuvaa Filatovin mielestä työllisten määrän kasvu.

-Vaikka me tekisimme millaisia tukitoimia, se on kuitenkin eri asia kuin että syntyy ihan oikeita avoimen sektorin työpaikkoja, Filatov sanoo. Työministeri pitää myönteisenä myös pitkäaikaistyöttömyyden laskua nopeammin kuin työttömyys kokonaisuudessaan.

Alueellisiin työllisyyseroihin on Filatovin mielestä vaikea puuttua, koska ei ole taikalääkettä, jolla yritykset saisi hajasijoittumaan.

-Varmaan pääkaupunkiseudun hieman ylikuumentunut tilanne aiheuttaa sen, että yrityksetkin rupeavat miettimään, kannattaako maksaa maasta, kannattaako maksaa työvoimasta niin paljon, FIlatov sanoo.

Nuorisotyöttömyydessä tilastollista vaihtelua

Tilastokeskuksen haastattelujen eli nk. työvoimatutkimuksen mukaan nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys on kasvanut. Filatovin mielestä nuorisotyöttömyyden lievän kasvun takana on osin tilastollista vaihtelua, joka aiheutuu tilastointimenetelmän muutoksesta.

Kehitystä selittää myös se, että vuoden aikana työelämään on hakeutunut lisää opiskelijoita ja koululaisia. Osaselitys nuorten hakeutumiselle työelämään opiskelun ja koulun ohessa saattaa olla mm. opintotukien takaisinmaksu. Filatov korostaa, että myös nuorisotyöttömyys on laskenut, kun tarkastellaan työttömien työnhakijoiden määrää.

-Vaikka sinänsä nuorisotyöttömyys on laskenut, niin siitä huolimatta ei voi todeta, että kaikki olisi kunnossa. Aktivointitoimia eli työharjoittelu- tai koulupaikan tarjoamista ennen kuuden kuukauden työttömyyttä tehostetaan varmasti koko tuleva kausi, Filatov lupaa.

Niinistö puhui kokoomusjohtajana


Valtiovarainministeri Sauli Niinistön eduskunnassa eilen esittämä näkemys työttömyysturvasta ei Filatovia yllättänyt. Hänen mielestään Niinistö puhui enemmän kokoomuksen puheenjohtajana kuin yhteisten budjettikehyksien esittelijänä.

-Perustetta sille, että nyt yhtäkkiä ruvettaisiin leikkaamaan työttömyysturvaa ei minun mielestäni ole. Meillä on itse asiassa aika rankka sanktiojärjestelmä, jos kieltäytyy työstä. Meillä on ainoastaan kolmen kuukauden ammattisuoja ja työssäkäyntialueita on vasta laajennettu, Filatov sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.