Filatov: Työllisyysryhmällä edessä kova urakka

Työministeri Tarja Filatov (sd.) pitää juuri asetetun työllisyystyöryhmän tavoitteita erittäin kovina. Työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin on kunnianhimoinen pyrkimys, kun otetaan huomioon mm. työvoiman nykyinen ikärakenne. Yli 50-vuotiaiden pitäisi pysyä työelämässä vuoden nykyistä kauemmin, jotta työllisten määrä pysyisi edes ennallaan, Filatov sanoi Helsingissä tänään.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) asetti työryhmän eilen. Ryhmä tehtävänä on haarukoida keinoja nostaa työllisyysastetta ja painaa työttömyys alle viiden prosentin.

Filatov muistutti, että itse työpaikat syntyvät mm. talouskehityksen ja työmarkkinaratkaisujen vedossa. Työvoimahallinnon tehtävänä on tukea sitä, että ihmiset pystyvät työllistymään syntyviin työpaikkoihin.

Työministeriön elokuuta koskevien työllisyyslukujen mukaan työttömyys on kääntymäisillään taas nousuun. Alueittain työllisyys heikkeni suhdanteiden heiluttamana kuitenkin vain Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, missä on onneksi toimivat työmarkkinat. Nuorten, ikääntyneiden ja pitkäaikaistyöttömien työllisyyskehitys näyttää Filatovin mukaan yhä valoisalta.

Työelämän syrjässä kiinni

Työttömyyden pitkittymistä yritetään jatkossa kampittaa mm. lieventämällä yhdistelmätuen ehtoja. Työministeriö arvioi kolmivuotisen kokeilun tietävän vähintään 3000 työmarkkinatuen saajan pääsyä töihin ensi vuonna.

Budjettiriihessä sovittiin, että työnantaja voi saada noin 500 euroa kuukaudessa, jos hän palkkaa vähintään 200 päivää työmarkkinatuella olleen työttömän, kun tähän asti rajana on ollut 500 päivää. Tukea voi saada kahden vuoden ajan.

Filatov ennusti uudistuksen kiinnostavan erityisesti pieniä yrityksiä, joissa on työtä, mutta ei rahaa koko palkan maksamiseen. Hän tosin myönsi tuen voivan myös vääristää työmarkkinoita, kun työnantajat saattavat ottaa leipiinsä nämä 500 euroa mukanaan tuovan työttömän, vaikka yritykseen olisi pestattu lisäväkeä ilman tukeakin.

Ministeriön mukaan ongelmaa on turha liioitella. Keskeistä on pitää työttömät jollain lailla työelämässä mukana, niin että he säilyttäisivät työkykynsä. Tällä varaudutaan luvassa olevaan työvoimapulaan, johtaja Harri Skog muistutti.

Sekä Skog että Filatov pitivät yhdistelmätukea pitkäaikaistyöttömyyden "täsmälääkkeenä" verrattuna esimerkiksi työnantajamaksujen yleiseen alentamiseen. Se vaatisi myös huomattavasti isompia rahasummia.

Toistaiseksi tukea ovat käyttäneet eniten erilaiset vapaaehtoisjärjestöt ja yhdistykset. Nykymallisella tuella työllistetään tänä vuonna liki 15 000 ja ensi vuonna noin 15 500 työtöntä. Työttömyysturvaa maksetaan niille, jotka ovat saaneet ansiosidonnaista päivärahaa sen enimmäisajan eli 500 päivää, ja niille, joiden aiempi työssäoloaika ei oikeuta työttömyyspäivärahaan. Tästä yli 150 000 työttömän joukosta on yhdistelmätuen piiriin kuuluvia pitkäaikaistyöttömiä yli 80 000.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat