Mainos

Filatov kummeksuu poliisin kritiikkiä uudesta vaalirahalaista

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ihmettelee poliisin esittämää kritiikkiä uudesta vaalirahalaista.

Turun Sanomien mukaan poliisihallitus pelkää vaalirahoituksen muuttuvan entistä vaikeaselkoisemmaksi uuden lain myötä. Filatovin mukaan ongelmia ei tullut esiin lain valmisteluvaiheessa.

- Ihmettelen tätä poliisin lausuntoa, koska en kuullut eduskunnan valmisteluvaiheessa tällaisia huolia. Jos niitä on, ne pitää tietysti korjata vielä tässäkin vaiheessa, Filatov sanoi aamulla MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Filatov harmittelee myös vaalirahakohun vaikutuksia kansalaisten luottamukseen.

- Surullista on se, että meillä valtaosa kansanedustajista on kuitenkin ilmoittanut vaalirahoituksensa aivan rehellisesti, toiminut niin kuin pitääkin ja heillä ei ole mitään salattavaa. Sitten on tämä tietty joukko, joka on nyt poliisitutkinnassa ja syyteharkinnassa, ja epäselvät joukkorahoitukset leimaavat koko joukkoa. Mielestäni se heikentää demokratiaa ja olen siitä äärimmäisen surullinen ja toivon, että äänestäjät ottavat selvää siitä, kenellä on puhtaat jauhot pussissa ja kenellä ei.

Kansanedustajilta on vaadittu myös takautuvasti selvityksiä vaalirahoituksesta. Vaatimukset ovat kohdistuneet myös tuoreeseen pääministeriin Mari Kiviniemeen. Keskustan varapuhemies Seppo Käärinen ei kuitenkaan näe perusteluja sille, miksi juuri Kiviniemen pitäisi vielä asioita selvittää.

- Hän on antanut oman selvityksensä, niin kuin silloiset määräykset edellyttivät. Minusta pitää olla tasavertainen, reilu kohtelu kaikkia ehdokkaita kohtaan, myös Mari Kiviniemeä. Tällaiselle takautuvalle menettelylle en oikein näe perusteluita.

Myös Kääriäinen pelkää vaalirahakohun vaikutuksia eduskuntavaalien kiinnostavuuteen.

- Yhdyn kollega Filatovin käsitykseen siitä, että vaali- ja puolueraha-asia kokonaisuudessaan on vaikuttanut ja vaikuttaa vaalien ilmapiiriin.

Niin Filatov kuin Kääriäinenkin toivovat, että tänään alkavan istuntokauden aikana päästäisiin pureutumaan myös todellisiin asioihin ikuisen vaalirahapuinnin sijaan.

- Toivon, että kaikki ikävä olisi jo paljastunut. Täytyy tunnustaa, että itsekin olen ollut naiivi ja kuvitellut, että ihmiset reilusti ilmoittavat vaalirahoituksensa. On kuitenkin ollut hyvin isoja summia, joita on peitelty tukiyhdistysten taakse. Mielestäni tähänkin asti vaalirahoituslaki on ollut selvä ja se on tarkoittanut myös tukiyhdistysten rahoitusten purkamista. Mutta tässä on ollut erilaisia näkemyksiä ja yleisin käsitys kai on se, että sellaista rahaa ei pidä ottaa vastaan, jota ei pysty julkisesti kertomaan ja tämä tässä on hämmentänyt. Mutta jos vielä tulee isoja yllätyksiä niin olen kyllä pettynyt ja toivoisin, että pääsemme tähän politiikan sisältöagendaan ja saataisiin nämä sotkut nyt selvitettyä ja puhtaaksi pöytä, Filatov sanoo.

- Toivoisin, että tämä ei peittäisi alleen keskustelua uuden vaalikauden todella suurista kysymyksistä: miten saadaan rahat riittämään meidän hyvinvointipalveluihin. Myös tätä koskevaa keskustelua pitää käydä rehellisesti ja siinä pätee se, mitä Filatov sanoi: turhia lupauksia ei pidä antaa, Kääriäinen linjaa.

Lue myös:

(MTV3)

Eduskunnalla on edessään työntäyteinen syksy ja myrskyisää keskustelua.
Haastattelussa varapuhemiehet Tarja Filatov ja Seppo Kääriäinen (Huomenta Suomi 7.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.