Mainos

Filatov huolissaan työnantajien ikärasismista

Vaikka yleisesti on tunnustettu, että työuraa pitäisi pystyä jatkamaan pitkälle, palkkaavat työnantajat useammin nuoren kuin eläkeikää lähetystyvän hakijan. Työministeri Tarja Filatov pitää tilannetta huolestuttavana ja toivoisi, että ikäsyrjintätapauksia tulisi oikeuteen saakka.

57-vuotias Sirkku Nyström on työtön työnhakija. Hänet saneerattiin edellisestä työpaikasta toista vuotta sitten. Nyströmillä on akateeminen koulutus, takanaan pitkä ura erikoistoimittajana ja paljon halua tehdä töitä.

- On todella turhauttavaa, kun muut pitävät minua ikäänkuin lähellä eläkeikää ja ajattelevat, ettei minua kannata edes ajatella vakituiseen työsuhteeseen. Varmaan olisi perustettava oma yritys, Nyström miettii.

Tutkija Kaisa Kauppisen mielestä iän mukanaan tuomaa kokemusta, sitä paljon puhuttua hiljaista tietoa, ei arvosteta tarpeeksi. Nyströmin tapaus ei ole ainutlaatuinen.

- Olen kuullut paljon vastaavanlaisia tapauksia. Monet keski-ikäiset eivät pääse edes haastatteluun, ja tällöin he eivät pääse osoittamaan osaamistaan ja tuomaan itseänsä julki. Asennemuutosten lisäksi tarvitaan myös lainsäädännöllisiä käytäntöjä, arvioi valtiotieteen tohtori Kauppinen Työterveyslaitokselta.

Työministeri Tarja Filatov pitää tilannetta kestämättömänä ja työnantajien asenteita raadollisina. Tärkeä asia pitäisi nostaa pöydälle.

- Nyt kun meillä on Suomessa uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö, jossa on aika tiukat kriteerit syrjinnälle, niin olisi hyvä, että oikeuteen tulisi muutamia ikäsyrjintätapauksia, jotka toimisivat sitten esimerkinomaisesti. Tasa-arvolakihan toimi samalla lailla. Työnantajat muuttuivat varovaisiksi, kun tuli pari oikeustapausta, joissa jouduttiin maksamaan korvauksia, Filatov sanoo.

Työtön työnhakija Sirkku Nyström ei kuitenkaan usko nopeaan muutokseen:

- En minä löydä mistään töitä. Vaikka tulisi mitä oikeustapuksia, ei tällä asennemaailmalla asiat muutu moniin vuosiin.

Tuoreimpien tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 65 000 yli 55-vuotiasta työtöntä. Edellisvuoteen verrattuna määrä on kasvanut lähes kolmella tuhannella. Määrällisesti tilanne on pahin Helsingissä, jossa joka kolmas pitkäaikaistyötön on yli 55-vuotias.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.