Fifth Element - Puuttuva tekijä (The Fifth Element )

Ranska 1997. Ohjaus: Luc Besson. Käsikirjoitus: Luc Besson, Robert Kamen. Kuvaus: Thierry Arbocast. Leikkaus: Sylvie Landra. Lavastus: Dan Weil. Musiikki: Eric Serra. Tuotanto: Patrice Ledoux. Pääosissa: Bruce Willis, Gary Oldman, Milla Jovovich, Ian Holm, Chris Tucker, Luke Perry.

Luc Besson tekee hienoa omintakeista jälkeä suurten ja rahakkaiden tuotantojen viihdehetteikössä. Scifi-seikkailu The Fifth Element - Puuttuva tekijä ei vaivu hyvän ja pahan kamppailussakaan patetiaan, vaan päin vastoin suuret teot tehdään pilke silmäkulmassa hienojen ja aistikkaiden kuvatehosteiden sävyttämässä tulevaisuuden fantasiamaailmassa.

Bruce Willis esittää luonnerooliaan, renttuunttunutta taksikuskiksi sotilaasta ryhtynyttä Korben Dallasia. Mies tienaa leipänsä 23:nnen vuosisadan New Yorkissa, jossa eritasoliikenne saa ihan uudet mittasuhteet. Samaan aikaan planeetan päättäjillä on ongelmia, kun tumman materian muodossa lähestyvä paha uhkaa tehdä Maasta avaruuspölyä. Tummanpuhuvan pallon alkuperän tietää pappismies Cornelius (Holm), jonka mukaan pelastuksena on vain kaukaisen rodun tieto ja salaperäinen "viides elementti". Homma kuitenkin kusee; hyvän lähettiläät saavat peräänsä pahan palkolliset jäljelle jää vain solukkoa, josta kehittyneempien aikojen lääketiede saa aikaan Leeloon (Jovovich), kauniin vapahtajan. Leeloo pelkää kuitenkin poliisivoimia ja törmää ystäväämme Korbeniin ja siitä seikkailu vasta alkaa

Bessonin tarina on aikaisempien elokuviensa tapaan melkoisen suoraviivainen; asiasta toiseen hypitään kylmän rauhallisesti, eikä menneitä jäädä murehtimaan. Hänen elokuviensa voima on kuitenkin tinkimättömässä toteutuksessa ja myös Fifth Element kulkee kuin raivo härkä.

Tulevaisuuden maailma on aistikkaasti toteutettu ja viime aikojen synkistä fantasioista poiketen valoa ja väriä riittää. Maan asujaimet viettävät riemulomaansakin nykyään loistohotelliksi naamioituneella avaruusasemalla. Besson on yhdistelly visuaalisia elementtejä vailla ennakkopelkoja ja tuloksena on jotain silmiähivelevää.

Myös taannoisen Independence Dayn kaltaiselta patetialta ja Amerikan ylistämiseltä vältytään. Ranskalaisena Besson on jättänyt Amerikan vain kulissiksi ja maailman pelastamisessa esiintyy yllättävän paljon huumoria, joka ei ole kuitenkaan toimintaelokuvista tuttuja jäyhiä onelinereita, vaan kerrassaan hauskaa tilannekomiikkaa ja näyttelijöiden hyvää yhteispeliä.

Näyttelemisestä välittyykin raskaasta tuotannosta huolimatta irtonaisuus ja iloisuus. Willis porskuttaa Die Hard tyyliin, mutta tarinan sisältämän vähemmän pyssynpaukkeen vuoksi pääsee enemmän hyödyntämään koomisia lahjojaan ja heittäytymään romanttiseksi rakatajaksi. Milla Jovovich on debyytissään valloittava ja Gary Oldmanin upea huumorin ja synkkyyden yhdistävä esitys ei jätä toivomisen varaa. Ian Holm on mainio koheltavana pappina ja Chris Tucker kerrassaan uskomaton sekopäisenä radiodiivana.

Luc Besson on kuvaillut elokuvaansa erittäin raskaaksi ja vaivalloiseksi tehdä. Se ei onneksi välity upeasta fantasiamaailmasta millään tavalla. The Fifth Element on hauska ja vauhdikas scifi-seikkailu. Ehdottoman nautittava katsomiskokemus.

Teksti: Jari Rantala

Lue myös:

    Uusimmat