Fidzhin kaapattu pääministeri syrjäytettiin

Tyynessämeressä sijaitsevan Fidhzin saarivaltion kaapattu pääministeri on syrjäyettey tehtävistään.

Fidzhin pääministeri Mahendra Chaudhry

Presidentti Ratu Sir Kamisese Mara ilmoitti nimittäneensä virkaatekevän pääministerin parlamentissa panttivankina olevan ja vaaleilla valitun pääministerin Mahendra Chaudhryn (kuvassa) tilalle. Vt. pääministeriksi nimitetty Ratu Tevita Momoedonu erosi kuitenkin välittömästi tehtävästään.

Lisäksi presidentti sanoi harkitsevansa syytesuojan myöntämistä George Speightin johtamille pyssymiehille, jotka ovat pitäneen noin 30:tä ihmistä panttivankina maan parlamentissa jo yli viikon ajan. Speight on aiemmin vaatinut myös presidenttiä eroamaan tehtävästään.

Chaudhry on ensimmäinen Fidzhin intialaista vähemmistöä edustava pääministeri. Kapinallisjohtaja Speight puolestaan edustaa Fidzhin alkuperäisväestöä ja haluaa pienentää intialaisten vaikutusvaltaa maan johdossa.

Aiemmin aamulla kaappaajat ja sotilaat kahakoivat parlamentin lähistöllä. Yhteenotossa haavoittui kaksi sotilasta ja yksi tapahtumia seurannut tv-kuvaaja.

Fidzhin saarivaltion 800 000 asukkaasta 43 prosenttia on intialaisperäisiä, eivätkä rotujen väliset erimielisyydet ole harvinaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat