Fidzhi-saaret poikkeustilassa

Armeija julisti tänään poikkeustilan toista viikkoa jatkuneen vallankaappausyrityksen lamaannuttamaan Fidzhiin. Asevoimien komentaja Frank Bainimarama ilmoitti samalla ottaneensa "hyvin vastentahtoisesti" toimeenpanovallan haltuunsa, mikä merkitsee käytännössä kaappaussovittelussa epäonnistuneen presidentti Ratu Sir Kamisese Maran syrjäyttämistä. Maan hallituksen ministereitä on edelleen kaappausryhmän vankeina.

Fidzi-saaret

Fidzhiläinen internet-kotisivu kertoi myöhemmin tänään, että presidentti olisi eronnut, ja samanlaisen viestin välitti myös presidentin yksityissihteeri. Kumpaakaan tietoa ei kuitenkaan pystytty vahvistamaan. Aiemmin tänä iltana armeija ilmoitti ottaneensa saarivaltion pääkaupungin Suvan haltuunsa ja se julisti kaupunkiin kahden vuorokauden ulkonaliikkumiskiellon. Fidzhin radion mukaan sotilaille on annettu ohjeet ampua ulkonaliikkumiskiellon rikkojat. Radiossa kutsuttiin kaikki alle 55-vuotiaat armeijan reserviläiset palvelukseen. Sotilaat pystyttivät tarkastusasemia eri puolille pääkaupunkia.

Vallankaappausyrityksen johtaja George Speight on pitänyt pyssymiehineen Fidzhin pääministeriä ja kymmeniä muita poliitikkoja panttivankina maan parlamentissa. Viranomaiset kovensivat otteita tänään sen jälkeen kun kaappaajia kannattava väkijoukko oli riehunut saarivaltion pääkaupungissa Suvassa. Joukko hyökkäsi mm. Fidzhin televisioon, joka joutui keskeyttämään lähetyksensä. Yhteenotoissa yksi poliisi sai surmansa.

Monet ulkomaiset asukkaat ja toimittajat ovat paenneet pääkaupungista. Eräiden tietojen mukaan poliisi olisi kehottanut myös intialaisperäisiä fidzhiläisiä poistumaan Suvasta. Australia kehotti pääkaupungissa olevia 2000:ta kansalaistaan ja arviolta 3000:ta turistia poistumaan mahdollisimman pian. Myös Yhdysvaltain suurlähetystö julkisti samansisältöisen kehotuksen.

Olympiatulikin kiertää Fidzhin

Kaappausjohtaja Speight sanoo haluavansa puolustaa Fidzhin alkuperäisväestöä intialaisväestön etuoikeutettua asemaa vastaan. Panttivankina oleva Mahendra Chaudhry on Fidzhin ensimmäinen intialaisperäinen pääministeri. Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevan Fidzhin saarivaltion vajaasta 800 000 asukkaasta 43 prosenttia on intialaisperäisiä, eivätkä rotujen väliset erimielisyydet ole harvinaisia. Ulkomaat ovat varoittaneet Fidzhin johtoa suostumaan kaappaajien vaatimuksiin. Vaikka Speightillä on Fidzhillä ilmeisesti runsaasti kannattajia, hänen ajamansa rotuun perustuva hallinto tekisi Fidzhistä hylkiön kansainvälisessä politiikassa.

Viikonvaihteessa arvostelua herätti presidentti Ratu Sir Kamisese Maran yritys ratkaista kriisi erottamalla panttivankina oleva hallitus, keskeyttämällä parlamentin toiminta ja armahtamalla kaappausyrityksen tekijät. Speightille tämäkään ei riittänyt, vaan hän vaati presidenttiä eroamaan ja nimitti itsensä vt. pääministeriksi. Speight haluaa myös kumota vuoden 1997 perustuslain, joka takaa kaikille etnisille ryhmille tasa-arvoisen aseman maan hallinnossa.

Australian ulkoministeri Alexander Downer ilmoitti tänään maansa jäädyttävän Fidzhin kanssa solmitun kauppasopimuksen ja supistavan talousapuaan. Uudessa-Seelannissa harkitaan samansuuntaisia toimia. Downer aikoo myös ehdottaa Fidzhin sulkemista toistaiseksi pois Brittiläisen kansainyhteisön toiminnasta yhteisön ensi viikon kokouksessa Lontoossa. Symbolinen todiste uhkaavasta kansainvälisestä eristymisestä saatiin tänään, kun Australia ilmoitti, ettei Sydneyn olympialaisten olympiatuli kuljekaan Fidzhin kautta kuten oli suunniteltu.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat