Feta-juustopiirakkaa ja simpukoita

Kesän yksi rautainen tulokas on kauniin vihreä pinaatti. Fetajuustoon yhdistettynä siitä saa loistavan piiraan. Tässä ohje Ninalle kadotetun tilalle.

Feta-pinaattipiiras

Pohja:
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
(ripaus suolaa)
2 rkl vettä

Täyte:
n. 3 dl ryöpättyä, hienonnettua tuoretta pinaattia TAI 2 pkt ( 150 g) pakastepinaattia
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
1 prk (200 g) fetajuustokuutioita
3 munaa
2 dl (ruoka)kermaa
yhteensä 1/2 dl hienonnettua minttua, basilikaa, salviaa, tilliä tai persiljaa
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1/4 tl rouhittua mustapippuria
2 dl emmentaljuusto raastetta
1. Valmista pohja. Nypi pehmeän rasvan joukkoon kuivat aineet. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
2. Levitä taikina voideltuun, halkaisijaltaan 28 cm:n piirasvuokaan.
3. Valmista täyte. Paista pinaattia (jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja purista liika neste pois) ja hienonnettua sipulia voissa, kunnes sipuli hieman pehmenee.
4. Valuta feta. Riko munat kulhoon ja sekoita haarukalla. Lisää munien joukkoon kerma, pinaattiseos, fetajuusto ja mausteet.
5. Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste. Painele pinta tasaiseksi.
6. Paista 200 asteessa noin 40 min. Kun piiras on kauniisti ruskistunut, peitä se leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Nimimerkki Neitokainen kyseli lomani aikana jokisimpukoiden käytöstä ja syötävyydestä. Moni on varmaan mökkimatkoillaan törmännyt tähän helppoon saaliiseen. Mieleen on muistunut ne ihanan sinisimpukka padat. Saaliin kesyydestä huolimatta suosittelisin ostamaan simpukat kaupasta, sillä jokisimpukoiden vesien kannalta hyvänä ominaisuutena on niiden toimiminen ns. vedensuodattimina. Eli simpukat puhdistavat vesistöjä. Näin esimerkiksi sinilevä ja muut vesistöjen myrkyt voivat kertyä simpukoihin.

Kysymys on askarruttanut aikoinaan myös itseäni, sillä mökkilammen pohja on mustanaan simpukoita. Tosin pohja on niin mutainen, että simpukan puhdistaminen mudasta veisi hurjan monta työtuntia. Simpukoita voidaan uittaa usein vaihdettavassa,runsaassa, puhtaassa vedessä, jolloin ne puhdistuvat ainakin osittain. En ole vielä kokeillut.

Kauppojen sinisimpukat ovat turvallista syötävää, joten mukavia simpukkajuhlia näissä merkeissä!

Lue myös:

    Uusimmat