Fennovoiman taistelupari - Vapaavuori iloitsi ja Niinistö pettyi

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) oli tyytyväinen eduskunnan Fennovoima-päätökseen ja pitää sitä positiviisena merkkinä elinkeinoelämälle ja Suomelle. 

– Osoitus siitä, että vaikeinakin aikoina pystytään tekemään päätöksiä, jotka luovat Suomeen työtä ja investointeja. 

– Tämä oli merkittävä etappi, mutta toki vain yksi etappi isossa prosessissa. 

Vapaavuori uskoo vakaaasti, että Fennovoiman ydinvoimala myös nousee Pyhäjoelle. 

– Siihen on pakko uskoa ja luottaa. Kaikki ovat mukana vakavalla mielellä. 

Fennovoiman pitää jättää rakentamislupahakemus kesäkuun loppuun mennessä.  Vapaavuoren mukaan edellytyksenä olevaan 60 prosentin kotimaiseen omistukseen näyttää olevan hyvät eväät Fortumin mukaantulon myötä.   

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pettyi ankarasti eduskunnan äänestystulokseen. 

– Tässä suuret puolueet, mukaan lukien keskusta ja perussuomalaiset, asettivat venäläisen Rosatomin yhdinvoiman kotimaisen bioenergian ja uusiutuvan ja sieltä tulevien työpaikkojen edelle. 

Niinistö epäilee, että perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän myönteiset ydinvoimakannat ratkaisivat äänetystuloksen.

– Nämä puolueet kuuntelivat poliittista johtoaan.

Keskustalaisista 28 kannatti ja 8 vastusti Fennovoiman lupaa. 

Niinistö uskoo, että Fortumin tämänviikkoinen ilmoitus lähteä hankkeeseen mukaan on joidenkin silmissä vahvistanut hanketta.  

– Mutta kyllä se toisaalta vähentää kilpailua energiamarkkinoilla, ja valitettavasti tämä iso kytkykauppa lisää epäilystä siitä, että hanke vie meitä yhä syvempään energiariippuvuuteen Venäjästä.  





Lue myös:

    Uusimmat