Mainos

Fennovoima pyysi tarjouksia uudesta ydinvoimalasta

Energiayhtiö Fennovoima pyytää tarjousta uuden ydinvoimalan rakentamisesta ranskalaiselta Arevalta ja japanilaiselta Toshibalta.

Laitostoimittaja valitaan vuonna 2012-2013. Silloin päätetään myös voimalan lopullinen rakentamismalli, sanoo Fennovoiman johtaja Timo Kallio.

Fennovoima on valmistellut hanketta yhteistyössä kummankin yhtiön kanssa. Tavoitteena on, että enintään 1 800 megawatin tehoinen voimala saadaan kaupalliseen käyttöön vuonna 2020.

Ydinvoimala rakennetaan joko Simoon tai Pyhäjoelle.

Fennovoiman ensimmäinen voimala on joko 1 700 megawatin tehoinen Arevan painevesilaitos tai Toshiban 1 600 megawatin kiehutusvesireaktori. Fennovoima valitsi yhtiöt laitostoimittajakseen jo kolme vuotta sitten.

Uusi ydinvoimala on jätti-investointi. Kallion mukaan hinta täsmentyy vasta tarjousten saamisen myötä. Hän arvioi, että varsinaisen voimalaitoksen hinta on neljän miljardin euron tietämissä.

Paikkakunta valitaan tänä vuonna

Fennovoima valitsee ydinvoimalan sijoituspaikkakunnan kuluvana vuonna. Päätös tehdään Kallion mukaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus on tehnyt päätökset alueiden maakuntakaavoja koskevista valituksista.

Arevalle ja Toshiballe annettu tarjouspyyntö pitää sisällään reaktori- ja turbiinilaitosten toimittamisen ja rakentamisen. Tarjouspyyntöön eivät kuulu ensimmäisten vuosien aikana tehtävät infrastruktuurityöt eivätkä muun muassa vierailukeskuksen ja noin 1000 työntekijän asuinalueen rakentaminen.

Kallion mukaan paikkakunnan valinta tehtäneen syksyllä.

Fennovoima perustettiin vuonna 2007. Yhtiön 70 omistajaa saavat uuden voimalan tuottaman sähkön omakustannushintaan. Eduskunta hyväksyi Fennovoiman ydinvoimalan periaateluvan vuosi sitten.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.