Fengshui puutarhassa

Elinympäristömme vaikuttaa meihin, vaikka emme sitä tiedostaisikaan: jossakin on vain hyvä olla. Hortonomi Sari Weckström lupaa, että muutamalla perustiedolla mistä tahansa puutarhasta saa muokattua viihtyisän lempipaikan.

Jokainen pienenkin maatilkun omistaja haaveilee kauniista ja helppohoitoisesta pihasta, jossa on hyvä olla. Unelmiemme puutarha kukoistaa, ja kotiin on ihana palata.

– Ympäristön vaikutuksia ihmisiin on tutkittu pitkään, ja tulosten avulla ympäristöä voidaan muokata sellaiseksi kuin halutaan. Esimerkiksi liikerakennuksissa ovien seudut on tarkkaan suunniteltu, sillä ne vaikuttavat suoraan kassavirtoihin, paljastaa fengshui-konsultti, hortonomi Sari Weckström Puutarha Studiosta.

Hän tiivistää tiedon fengshuihin, joka on tuhansia vuosia vanha työkalu elämän tasapainottamiseksi. Pakkohan siinä on jokin juju olla, sillä olisivatko opit muuten olisivat säilyneet sukupolvelta toiselle? Epäilijäkin löytää termien takaa terveen järjen.

– Fengshui ei ole mikään uskonto, vaan näkökulma. Kun asiat ovat hyvin ja tasapainossa, ihmisen on hyvä olla, Sari painottaa.

– Fengshui ei myöskään ole mikään tietty tyylisuunta, vaan sen filosofiaa voi soveltaa mihin tahansa kotiin, pihaan ja puutarhaan. Väärinkäsityksen taustalla on ehkä se, että lehdissä aihe on usein kuvitettu japanilaistyylisen puutarhan kuvilla, Sari pohdiskelee.

Bagua paljastaa ongelmat

Omimmasta ympäristöstämme, kotipihastamme löytyvät kaikki elämämme osa-alueet. Ilmansuuntien mukaan jakautuva kahdeksanosainen kaavio, bagua, paljastaa esimerkiksi uraan tai uuteen alkuun liittyvät ongelmat.

– Aseta kaavio tontin asemapiirroksen päälle ilmansuuntien mukaan. Pohjoisessa on parisuhde, etelässä auttavat ystävät, idässä maine ja lännessä ura ja uusi alku. Viisaus asuu luoteessa, lapset ja luovuus kaakossa, lounas on runsauden ja vaurauden pesä, ja koillinen kuvaa perhettä ja sukua, Sari opastaa.

– Esimerkkihenkilömme pihassa sattuu olemaan länsilohkossa klapikasa, joka on jo jonkin aikaa odottanut siirtoa oikeaan säilytyspaikkaansa. Henkilö on elämässään aloittamassa uutta uraa, joka ei ole ponnisteluista huolimatta lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin. Kesken jäänyt työ puiden pinoamisessa kuvastaa pysähtyneisyyttä. Kun tätä askaretta jatkaa, todennäköisesti työkuviotkin lähtevät rullaamaan, Sari uskoo.

Hän muistuttaa, että bagua on henkilökohtainen. Naapurin salaisuuksien onkiminen esille ei siis tällä tavoin onnistu, sillä kukin tuntee vain omat tunteensa ja ajatuksensa.

– Konsulttina näen pihan ongelmakohdat, mutta niiden tulkinta on aika henkilökohtainen ja syvällinen juttu. Omalle ympäristölle tulee usein itse sokeaksi ja alkaa kiertää ongelmakohtia, mutta ei kuitenkaan tee niille mitään, Sari kertoo.

Piha tasapainoon

Hyvä olo alkaa jin/jang -tasapainosta. Pihassa se tarkoittaa rauhallisen, hiljaisen, pesämäisen, varjoisan ja viileän jinin sekä aurinkoisen, äänekkään, toiminnallisen ja avaran jangin yhdistämistä. Molempia tekijöitä tarvitaan, jotta pihassa on hyvä olla.

– Jos pihassa on niin isoja puita, että siellä on aina varjoisaa tai jos piha on pelkästään avara ja tuulinen peltotontti, asukkaat eivät todennäköisesti viihdy ulkona. Viihtyisässä pihassa on sekä varjoa että aurinkoa, Sari esittelee.

Hän etsii pihoista myös viittä elementtiä, joita ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi.

– Puu on tietenkin puuta, mutta lisäksi vihreää väriä. Tuli on aurinkoa ja punaista. Maa on mullan ja hiekan lisäksi vaikkapa saviruukkuja ja ruskeaa väriä. Metallia ovat teräs, hopea ja valkoinen sekä pyöreät muodot. Vesi löytyy esimerkiksi suihkulähteestä, lintualtaasta ja peileistä sekä väreistä mustasta ja tummansinisestä, Sari luettelee.

– Näistä on hyvä aloittaa, jos tuntuu, että pihassa ei vain ole mukava olla, hän vihjaa.

Pienin muutoksin hyvinvointia

Sari ei pihasuunnitelmia tehdessään tuputa asiakkaalle itämaista filosofiaa eikä yritä käännyttää ketään. Hän laatii myös tavanomaisen suunnitelman kasvivalintoineen, polkuineen ja oleskelualueineen.

– Fengshui-suunnitelma on pari sataa euroa kalliimpi, koska siihen menee enemmän aikaa. Siihen tarvitaan tiedon kartoitusta, ja monesti tontilla joutuu käymään useammin, Sari kertoo.

Kokonaisten suunnitelmien lisäksi hän tekee neuvontakäyntejä, joissa keskitytään tiettyihin ongelmakohtiin. Yksi tavallisimmista ryhmistä on sisääntulot eli portin ja pääoven välinen alue. Pienin muutoksin kotiin onkin kivempi tulla.

– Portti on saattanut olla ihan väärässä kohdassa. Kun sitä on siirretty esimerkiksi metrin verran, tunnelma on ihan erilainen, Sari kertoo esimerkin.

Aiheesta enemmän:www.puutarhastudio.com

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus
Kuvat: Sari Weckström/Puutarha Studio ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat