Mainos

FED:in Greenspan varoittaa USA:n budjettialijäämästä

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan pitää USA:n lähiajan talousnäkymiä ovat suotuisat. Niitä varjostaa kuitenkin kasvava huoli liittovaltion budjettialijäämän nopeasta kasvusta.

Budjettialijäämä nousi syyskuussa päättyneenä budjettivuonna ennätykselliseen 374 miljardiin dollariin. Kukaan ei Floridassa puhuneen Greenspanin mukaan tunnu olevan kiinnostunut alijäämän pienentämisestä.

- Viime aikojen budjettikeskustelu ei ole ollut rohkaisevaa. Keskustelua käydään siitä, miten paljon veroja alennetaan tai kuinka paljon menoja lisätään. Yksikään merkittävä eturyhmä ei näytä kannattavan toimia, joilla päästäisiin kohti budjettitasapainoa, Greenspan sanoi.

Nykypolitiikan jatkuessa liittovaltion budjetti pysyy kongressin budjettitoimiston arvion mukaan alijäämäisensä koko tämän vuosikymmenen, Greenspan muistutti. Julkisen talouden heikentyminen on hänen mukaansa jo kasvattanut velkaa, joka vaikeuttaa pian käsillä olevien eläkeongelmien hoitamista. Greenspan korosti myös, että Yhdysvaltain suurten ikäluokkien eläköityminen alkaa vauhdilla viiden vuoden kuluttua. Hänen mielestään on lähes varmaa, ettei nykyinen verokanta riitä heille luvatun sosiaaliturvan ja terveydenhuollon rahoittamiseen.

- Edessä häämöttävien valtiontalouden ongelmien ratkaisemiseksi tarvittavat veronkorotukset olisivat luultavasti niin suuria, että ne vaarantaisivat talouskasvun ja valtion tulopohjan. Siksi budjettialijäämä pitäisi poistaa menoja supistamalla, Greenspan muotoili.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.