Mainos

FBI: Pommi-iskun tekijät saadaan kiinni

Yhdysvaltain liitovaltion poliisi FBI on vakuuttunut siitä, että Atlantan pommi-iskun tekijät löytyvät. FBI:n tiedottajan David Tubbsin mukaan tutkijat ovat keränneet jo melkoisesti tietoa huvipuistossa sattuneesta räjähdyksestä.

Tubbs kertoi eilen, että poliisin vihjepuhelimeen on tullut yleisöltä runsaasti soittoja. Lisäksi poliisi on saanut käyttöönsä muun muassa videonauhoja ihmisiltä, jotka kävivät puistossa juuri ennen räjähdystä.

FBI etsii edelleen iskusta epäiltynä amerikkalaista valkoista miestä, joka soitti varoituksen pommista hälytyskeskukseen hieman ennen räjähdystä. Tubbsin mukaan epäilykset kohdistuvat vankasti mieheen, sillä soitto tuli puhelinkioskista läheltä räjähdyspaikkaa.

Tubbs kertoi myös, että FBI on teetättänyt piirroskuvat mahdollisista epäilyistä, mutta kuvat julkistetaan vasta kun epäiltyjen joukkoa on saatu rajattua nykyisestään. Atlantan poliisipäällikkö Beverly Harvard torjui syytökset poliisin hidastelusta uhkaussoiton jälkeen ja sanoi poliisin jatkavan toimintaohjeiden uusimista. Kisojen aikana poliisi on saanut kymmeniä pommiuhkaussoittoja. Turvallisuudesta vastaava henkilökunta toimi juuri niin kuin pitikin. He löysivät epäilyttävän paketin ja raportoivat siitä poliisille, lisäsi Tubbs.

Pomminteko-ohjeita myös internetissä

Sekasortoa kylväneen pommin ohjeet olisi voinut vaivatta löytää internet-tietoverkosta, sanovat turvallisuusasiantuntijat. Tapauksen tutkijat ovat huolissaan siitä, että miljoonien amerikkalaisten päivittäin käyttämä tietoverkko sisältää käyttökelpoisia ohjeita terroristeille.
-Räjähdereseptin voi halutessaan löytää miltä tahansa tietokoneelta, Tubbs sanoi.

Israelilainen asiantuntija: "harrastelijoiden" tekoa

Israelilaiset terrorismiin perehtyneiden asiantuntijoiden mukaan pommi-iskun harrastelijaimaisuus antaa viitteitä siitä, että iskun tekijä olisi "harrastelija" eikä kansainvälinen terroristi. Harrastelijaimaisuus ja tietynlainen suunnittelemattomuus saavat meidät uskomaan, ettei pommin takana ole järjestö eikä kansainvälinen terrorismi, totesi israelilainen olympiaviranomaisten neuvonantaja David Tsur.

Hän spekuloi sanoen, että iskun takana on "joko turhautunut kansalainen tai järjestelmää vihaavaa punaniska". Tsur on Israelin poliisin kaappauksiin ja sieppauksiin erikoistuneen yksikön entinen päällikkö.

Lauantaina Atlantan huvipuistossa tapahtuneessa pommi-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui 110. Surmansa saivat yhdysvaltalainen perheenäiti ja turkkilainen kameramies, joka menehtyi sydänkohtaukseen räjähdyksen jälkeen.

Pommi-iskun vuoksi suljettuna ollut huvipuisto avataan yleisölle huomenna. Puiston turvatoimet kaksinkertaistetaan ja muun muassa laukkujen pistotarkastuksia on määrä lisätä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.