Mainos

FBI neuvottelemaan kapteenin vapauttamisesta

Yhdysvaltain laivaston sota-alus on ehtinyt merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Maersk Alabama -rahtilaivan avuksi Intian Valtamerelle Somalian lähelle.

Myös liittovaltion poliisin FBI:n panttivankineuvottelijat yrittävät auttaa aluksen kapteenin, merirosvojen vangiksi jääneen Richard Phillipsin, vapauttamisessa. Merirosvot pitävät häntä vesille lasketussa pelastusveneessä ja vaativat lunnaita hänen vapauttamisekseen.

Tänään iltapäivällä Suomen aikaa Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ilmoitti, että pelastusveneen polttoaine on "ilmeisesti" loppunut.

Maersk Alabaman miehistö nujersi merirosvot eilen. Miehistö on saanut laivan takaisin hallintaansa mutta kapteeniaan se ei ole onnistunut vapauttamaan.

CNN:n haastatteleman miehistön jäsenen isän mukaan Maers Alabama on lähtenyt kohti Kenian Mombasaa mukanaan 18 aseistautunutta turvamiestä. Miehistö on määrä vaihtaa Mombasassa, jonne aluksen matka kestää 50 tuntia.

Miehistö käytti "raakaa voimaa"

Somalialaiset merirosvot kaappasivat eilen aamulla tanskalaisomisteisen laivan, joka seilaa Yhdysvaltain lipun alla. Siepatussa aluksessa on 20 hengen yhdysvaltalainen miehistö.

Laivaan hyökkäsi neljä rynnäkkökiväärein aseistautunutta merirosvoa. Laivan yliperämies Shane Murphy ilmoitti puhelimitse isälleen, että aseeton miehistö käytti "raakaa voimaa" merirosvojen taltuttamiseen.

Yhdysvaltain laivasto sekä laivan omistaja tiedottivat kaappauksesta, joka oli kuudes viiden päivän aikana. Laiva siepattiin runsaan 400 kilometrin päässä Eylin kaupungista.

Koillis-Somaliassa sijaitseva Eyl kuuluu itsenäiseksi julistautuneeseen Puntlandiin, jossa toimii useita merirosvojoukkioita.

Laivan omistajayhtiön Maersk Linen mukaan alus oli matkalla Mombasaan, kun merirosvot hyökkäsivät sen kimppuun kello 7.30.

Alus on 155 metriä pitkä, ja sen lastina on muroja ja muuta ruokaa muun muassa YK:n ruoka-aputarpeiksi.

Merirosvot uhittelevat tukikohdastaan

Merirosvojen edustaja Abdi Garad sanoi uutistoimisto AFP:lle puhelimitse Eylistä, että hän suunnittelee apujoukkojen lähettämistä auttamaan pulaan joutuneita rosvotovereitaan.

- Laivaston alus tosin tarkkailee heitä läheltä, ja uskon, että meidän on vaikea lähestyä aluetta.

Ei ollut tiedossa, aikoiko Garad lähettää apujoukkoja maista vai yrittääkö hän saada alueelle jo vesillä olevia merirosvoja. Hän ei myöskään kommentoinut, miten merirosvojen alukset selviäisivät Yhdysvaltain helikoptereista.

Yhdysvallat ilmaisi huolensa Somalian rannikolla jälleen kiihtyneestä merirosvouksesta. Viime päivinä hyökkäyksen kohteiksi ovat joutuneet muun muassa brittiläinen rahtilaiva, saksalainen konttialus, taiwanilainen kalastusalus, jemeniläinen hinaaja ja pieni ranskalainen huvivene.

Valkoinen talo "seuraa tarkkaan"

Ulkoministeri Clinton sanoi tänään, että Valkoinen talo "seuraa tarkkaan" laivakaappausta.

Vaikka merialueella partioi useiden maiden sota-aluksia, ne eivät pysty turvaamaan kauppalaivojen toimintaa Somalian laajalla rannikolla.

Viime vuonna Punaiseltamereltä raportoitiin 130 merirosvojen hyökkäystä. Merirosvot onnistuivat kaappaamaan lähes 50 laivaa.

Suurin osa kaappauksista tapahtui Adeninlahdella, jossa purjehtii vuosittain 16 000 alusta. Alue on maailman vilkkaimpia merenkulkureittejä.

Tällä haavaa merirosvojen käsissä on ainakin 18 laivaa ja 250 panttivankia.

Huolimatta viime päivien hyökkäysten suuresta määrästä merirosvojen iskut ovat vähentyneet himan vuoden alusta. Tähän ovat syynä sekä epäsuotuisa merisää että ulkomaisten sota-alusten lisääntynyt läsnäolo Adeninlahdella.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.