Mainos

FBI: laitonta salakuuntelua, murtoja ja vakoilua

MTV3:n uutisten rikostoimituksen päällikkö, rikoskirjailija Jarkko Sipilä suosittelee, että kun kesän uutuusdekkarit on luettu, voi tarttua New York Timesin ex-toimittaja Tim Weinerin järkälemäiseen kirjaan FBI, Liittovaltion poliisin historia. Kesällähän on aikaa syventyä myös tositarinoihin, jotka yleensä ylittävätkin yllättävyydessään fiktion. Sipilän mukaan Weinerin kuvaus FBI:stä amerikkalaisena vallankäyttäjänä on hämmentävä.

Kirja kuvaa miten FBI:n pitkäaikainen johtaja J. Edgar Hoover laajensi omaa ja FBI:n valtaa. Hänen vuosikymmeniä kestäneellä kaudellaan tietoja hankittiin laittomien puhelin- ja tilakuunteluiden sekä luvattomien kotietsintöjen kautta - ja aina ylimmän valtiojohdon luvalla.

Tietoja käytettiin poliittisesti hyväksi, ja niillä torjuttiin myös kommunismia. Sipilä vertaa Weinerin kertomia tietoja myös Suomeen ja siihen, kuinka suojelupoliisia kuvattiin aikanaan Suomessa presidentin poliisiksi.

Lue www.mtv3.fi/kirjat -sivulta Sipilän koko arvioPulitzer-palkitun Weinerin kirjasta, joka perustuu Hooverin henkilökohtaisiin arkaluonteisiin muistiinpanoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.