FBI: Blackwaterin vartijat surmasivat syyttä 14 irakilaista

Amerikkalainen turvayhtiö on puolustautunut sanomalla, että sen vartijoita vastaan hyökättiin.

Amerikkalaisen turvayhtiön Blackwaterin vartijat ampuivat syyskuussa ilmeisesti ilman pätevää syytä 14 irakilaista. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkimuksissa on selvinnyt, ettei tappavan voiman käytölle ollut mitään perusteita.

- En kutsuisi tapahtunutta joukkomurhaksi, mutta toisaalta sen nimittäminen vain epäoikeutetuksi olisi melkoista vähättelyä, muotoili nimettömänä pysytellyt hallituslähde sanomalehti New York Timesille tänään.

Välikohtaus tapahtui Bagdadissa 16. syyskuuta, kun Blackwaterin vartijat olivat suojaamassa Yhdysvaltain ulkoministeriön saattuetta. Jostakin syystä ainakin viisi heistä avasi tulen väkijoukkoon, jolloin 17 siviiliä sai surmansa.

Yhdysvaltalaisen Blackwater-turvayhtiön logo.

Blackwater on väittänyt, että saattuetta vastaan oli hyökätty ja vartijat vain vastasivat tulitukseen. FBI ei kuitenkaan löytänyt tutkimuksissaan tästä todisteita. Sen mukaan vain kolmessa kuolemantapauksessa tappavan voiman käyttö on ehkä ollut perusteltavissa, mutta peräti 14 irakilaista ammuttiin ilman mitään syytä.

FBI ei ole vielä virallisesti julkistanut tutkimustaan, joten viranomaiset eivät halunneet kommentoida New York Timesin tietoja. Armeijan aiemmin tekemä selvitys katsoi, että kaikki 17 kuolemaa olivat perusteettomia. Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö tutkii paraikaa tapausta.

Hankala oikeusjuttu

Selkkaus on erittäin vaikea pala purtavaksi Yhdysvaltain oikeusjärjestelmälle. Nimittäin vuonna 2004 Irakin-väliaikaishallinnon johtaja Paul Bremer hyväksyi lain, joka takaa syytesuojan Irakissa toimiville yksityisille turvayhtiöille.

Blackwaterin työntekijöitä ei näin ollen voida tuomita sotaoikeudessa, ja on vielä epäselvää, pätevätkö edes Yhdysvaltain rikoslain pykälät sotatoimialueella. Irakin hallitus on tiukasti vaatinut Blackwaterin toiminnan kieltämistä.

Asiasta saattaa tulla jo toinen paha kompastuskivi tuoreelle oikeusministerille Michael Mukaseylle, joka joutui jo valintaprosessinsa aikana vaikeuksiin epämääräisten kidutuslausuntojensa takia.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat