Fatah ja Hamasin uusinkin tulitauko rakoili heti alussa

Heti illalla silminnäkijät kertoivat useiden ihmisten joutuneen Hamasin ja Fatahin edustajien yhteenoton uhreiksi.

Äärijärjestö Hamas on määrännyt illalla taistelijansa aloittamaan uuden tulitauon. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kehotti myös Fatahille uskollisia joukkoja noudattamaan tulitaukoa. Illalla silminnäkijät kertoivat yhteenottojen jatkuneen Gazan kaduilla rauhanlupauksista huolimatta.

Kilpailevat palestiinalaisryhmät jatkoivat aiemmin päivällä yhteenottojaan Gazan kaistalla. Väkivaltaisuuksissa sai surmansa ainakin 16 palestiinalaista. Israelin ilmavoimat iski lisäksi Etelä-Gazaan, missä kuoli viisi taistelijaa kahdessa eri iskussa.

Pääministeri Ehud Olmert on määrännyt israelilaisjoukot vastaamaan kovalla kädellä Gazasta tulevaan rakettituleen, kertoi pääministerin kanslia. Israelin asevoimat kuitenkin korosti, etteivät sotilaat puutu Hamasin ja Fatahin välienselvittelyihin.

Hamasin illalla antaman ilmoituksen mukaan tulitauko astui voimaan Gazassa iltakahdeksalta, ja järjestö aikoi toteuttaa sen vaikka yksipuolisesti. Palestiinalaisryhmien aiemmat tulitauot eivät ole pitäneet muutamaa tuntia kauempaa. Heti illalla silminnäkijät kertoivat useiden ihmisten joutuneen Hamasin ja Fatahin miesten yhteenoton uhreiksi.

Taistelut puhkesivat, kun Hamasin jäsenet tunkeutuivat Abbasin turvallisuuspäällikön Rashid Abu Shbakin kotiin ja tekivät kranaatti-iskun presidentin toimistorakennukseen Gazassa. Verenvuodatuksessa on kuollut ainakin 40 palestiinalaista sitten viime perjantain.

Levottomuudet uhkaavat kaksi kuukautta vallassa ollutta Hamasin ja Fatahin "yhtenäisyyden hallitusta". Jotkut länsimaiset asiantuntijat arvioivat, että hallituksen kaatuminen voisi vahvistaa Abbasin asemaa ja johtaa ennenaikaisiin vaaleihin.

Maltillisen Fatahin komentajat kehottivat Abbasia julistamaan hätätilan, jonka perusteella hän voisi ohittaa pääministeri Ismail Hanian. Abbas päätti perua sekasorron vuoksi Jordanian-vierailunsa ja matkustaa Länsirannalta Gazaan rauhoittamaan oloja.

Kymmenet Gazan asukkaat osoittivat mieltään sekä Hamasia että Fatahia vastaan ja vaativat rauhaa. Hekin joutuivat ristituleen. Kahdeksan ihmistä haavoittui.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat