Mainos

Farssioikeudenkäynti Egyptissä - satoja tuomittiin kuolemaan

23:55

Egyptin oikeuslaitos on tehnyt tänään kyseenalaista historiaa tuomitsemalla kerralla yhteensä 529 syrjäytetyn presidentin Mohamed Mursin tukijaa kuolemaan. Kyseessä oli suurin määrä kerralla teloitustuomion saaneita syytettyjä maan historiassa. 

Puolustusasianajaja Mohamed Toussonin mukaan koko oikeudenkäynti oli pelkkä farssi. Tuomioita jaettiin muun muassa murhista, poliisiaseman valtaamisesta ja laajamittaisesta omaisuuden tuhoamisesta. 

- Tuomari ei jaksanut edes lukea kaikkien syytettyjen nimiä varmistaakseen, että he olivat paikalla. Päästyään 51. nimeen hän lopetti. Tämän jälkeen eräs asianajaja vaati hänen jääväämistään koko jutusta, mistä tuomari raivostui ja keskeytti istunnon. Kun oikeudenkäynti jatkui, tuomari alkoi jaella kuolemantuomioita, Tousson kertasi. 

Tuomittavien suuri määrä ei välttämättä ollut syynä tuomarin väsähtämiseen, sillä vain runsas sata oli paikalla oikeudessa. Loput ovat pakosalla, ja heidät tuomittiin poissa olevina. Tuomioista voi valittaa. 

Tuomiot ovat osa laajempaa oikeudenkäyntiä, jossa on syytettynä yhteensä yli 1200 ihmistä. Tiistaina on luvassa seuraava 700 syytetyn erä. 

- Tämä oikeudenkäynti on katastrofi, oikeuden irvikuva ja skandaali, vuodatti ihmisoikeusjärjestö Arabic Network for Human Rights -järjestön edustaja Gamal Eid

"Ei oikeus vaan roistojoukkio" 

Oikeustalon ulkopuolella odottaneet omaiset raivostuivat tuomioista niin, että tuikkasivat läheisen koulun tuleen.  

-Jos tuomari ei kuuntele asianajajia sen paremmin kuin todistajiakaan, eikä edes tarkista syytettyjen paikallaoloa, kyseessä on roistojoukkio eikä tuomioistuin, avautui yhden syytetyn omainen, joka kertoi nimekseen Walid. 

Muslimiveljeskunnan poliittisen siiven, Vapaus- ja oikeuspuolueen ehdokkaana presidentiksi valittu Mursi syrjäytettiin sotilasvallankaappauksella viime vuoden heinäkuussa. Sen jälkeen Muslimiveljeskunnan toiminta kiellettiin ja se luokiteltiin terroristijärjestöksi. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Mursin syrjäyttämisen jälkeen alkaneissa väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa ainakin 1400 ihmistä ja tuhansia onn pidätetty. 

 

Asiantuntija varoittaa radikalisoitumisesta

Helsingin yliopiston professori ja Arabimaiden asiantuntija Hannu Juusola uskoo, että kuolemantuomiot vain lisäävät epävarmuutta Egyptissä.

- Kun muslimiveljeskunta pyritään lyömään käyttäen näin kovia aseita, niin se johtaa todennäköisesti siihen, että sen kannattajat tai ainakin osa niistä, radikalisoituvat entisestään. Tämä johtaa siihen, että myös valtionvastainen terrori tulee kasvamaan. Tämä tietysti merkitsee hyvin epävarmaa aikaa Egyptin turvallisuustilanteen kannalta. Se tarkoittaa myös sitä, että demokraattiseen järjestelmään siirtyminen on tavattoman vaikeaa, Juusola toteaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.